update

'Partijdige' rechter weg, advocaat wil uitstel tabakszaak

Rechter Jan Wolter Wabeke zal woensdag niet tegenover de anti-tabakslobby zitten om te oordelen over vervolging van de tabaksindustrie. Hij stapt op.

null Beeld anp
Beeld anp

Advocaat Bénédicte Ficq, die de aangevers bijstaat, wil behandeling van de zaak nu uitstellen. "De nieuwe rechter moet zich goed kunnen inlezen."

Wabeke werd er maandag van beschuldigd vooringenomen te zijn over de zaak, omdat hij tijdens een privé-etentje zou hebben gezegd dat 'roken ieders eigen verantwoordelijkheid is'.

Wabeke heeft vervolgens begin van de middag een verzoek ingediend om zich te mogen terugtrekken (verschonen) als raadsheer in de artikel 12-zaak over de zogenoemde tabakszaak.

De verschoningskamer van het gerechtshof heeft dat verzoek toegewezen. Wabeke gaf in zijn verschoningsverzoek aan dat wat er nu in de media over hem wordt geschreven, hem zeer aangrijpt en heeft geïrriteerd. Wie Wabeke gaat vervangen, is niet bekend gemaakt.

Bewust verslavend
Wabekes opmerking tijdens dat etentje ('dat roken een eigen verantwoordelijkheid is') is precies het argument waarmee het Openbaar Ministerie in februari uitlegde waarom het de tabaksindustrie niet strafrechtelijk zou vervolgen.

Diverse partijen startten daarna een artikel 12-procedure bij het gerechtshof Den Haag om het Openbaar Ministerie opdracht te geven alsnog tot vervolging over te gaan. De tabaksindustrie zou naar het oordeel van de aangevers sigaretten bewust verslavend maken. En roken zou vanwege deze zware verslaving geen eigen keuze zijn.

Brief
Wabeke kreeg donderdag een brief van advocaat Bénédicte Ficq, die de aangevers tegen de tabaksindustrie bijstaat. Daarin zeggen zij geen vertrouwen te hebben in een onpartijdige behandeling van de artikel 12-zaak, zolang Wabeke betrokken is.

Ficq hoorde van Wabekes uitspraken omdat zij een van de andere aanwezigen op dat etentje kent. Ficq en co. vroegen Wabeke vervolgens zich terug te trekken. En dat deed hij.

Anderhalve dag
Wabeke gaat niet echt in op de vraag of hij de opmerkingen op het etentje echt zo heeft gezegd, blijkt uit een verklaring van het gerechtshof: 'Wabeke vreest dat hij in de situatie die nu is ontstaan niet meer in staat is zonder persoonlijke gevoelens de behandeling van de onderhavige zaak voor te zitten en vreest dat hij door deze actie niet meer onbevangen over de zaak en de daarin voorgelegde verzoeken kan oordelen.'

Omdat een nieuwe raadsheer nu slechts anderhalve dag heeft om zich in de zaak te verdiepen, wil advocaat Ficq uitstel. ,,Dit is onze laatste kans. De nieuwe voorzitter moet het dossier goed tot zich kunnen nemen. We willen iemand die het dossier goed kent, geen togavuller,'' zegt Ficq.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden