Column

Partij voor de gieren

THEODOR HOLMAN

Waaraan doet de strijd tussen Marianne Thieme en Esther Ouwehand, beiden van de Partij voor de Dieren, me toch denken? Aan een natuurfilm bij de EO. Bij de EO zie je met enige regelmaat, liefst 's middag som vier uur zodat de kinderen ook kunnen kijken, een verknipte natuurfilm waarin elke verwijzing naar de evolutie gecensureerd is omdat anders de bijbelse boodschap niet meer is vol te houden, maar die desondanks gruwelijk is.

Dus je ziet bijvoorbeeld een zebra die door een leeuw wordt opgejaagd en gedood, waarna twee gieren het karkas schoonknagen, gevolgd door een scène waarin de aaseters elkaar de halsslagader proberendoor te bijten, om te eindigen met een mooi shot waarin moederbeer kinderbeer aan het knuffelen is.

God zal ongetwijfeld goed zijn, maar waarom die lieve zebra dood moest, begrijp ik nooit. Maar het schijnt de EO kijker zozeer te behagen dat zijn hele familie er graag naar kijkt. Marianne en Esther zijn trouwens die twee gieren. Of eigenlijk stripgieren, waarmee ik bedoel dat ze lijken op de gieren die je ziet in de stripboeken van de eenzame cowboy Lucky Luke, wachtend op een tak tot het duel is afgelopen om als eerstede lever uit het verse lijk te pikken. (Ik ben er ook heilig vanovertuigd dat Marianne en Esther soms in de Tweede Kamer te zien zijnmet een dooie muis of halve kikker in hunmond.)

De gieren zijn nu met elkaar bezig. Marianne kan Esther niet meer zien, want Esther krijgt een grote mond, lees: Esther knaagt aan de poten van de stoel van Marianne. Het is een strijd die ik graag becommentarieerd zou willen zien door Richard Attenbourough van de BBC: ''Here you see Marianne killing Esther. She's not killing Esther herself, she lets others do that. Andnow Esther is lying down and you seeMarianne picking at her eyes... And here you see Marianne's tearing and tearing...And yes... there's the heart of Esther!''

De survival of the fittest bij de Partij voor de Dieren, oftewel een sadistische, schijnheilige, hypocriete strijdomdemacht tussen twee vegetariërs die met genoegen elkaars bloed drinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden