Partij voor de Dieren wil in gemeenteraad

Tweede Kamerleden Marianne Thieme (rechts) en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Foto ANP Beeld
Tweede Kamerleden Marianne Thieme (rechts) en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Foto ANP

DEN HAAG - De Partij voor de Dieren wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Het bestuur van de partij denkt één à twee raadszetels te kunnen halen. De PvdD wil in maart in zes gemeenten deelnemen aan de verkiezingen: in enkele grote steden, een paar middelgrote steden en één plattelandsgemeente.

Niet meer, want het is de eerste keer en de partij wil 'op kleine schaal' beginnen, 'ervaring opdoen' en 'kijken waar we tegenaan lopen', zegt Lieke Keller, directeur van het partijbureau. De partij doet dan ook niet mee in de stadsdelen.

De samenstelling van de lijst is nog niet bekend. Daarover beslist het congres van de partij op 6 december. Dat moet ook nog formeel instemmen met de keuze van het partijbestuur voor de zes gemeenten, waaronder Amsterdam.

Op dat congres wordt ook het verkiezingsprogramma vastgesteld. Voor elke gemeente komt er een aparte paragraaf met lokale actiepunten, of 'couleur locale' zoals Keller het noemt. Ze verwacht dat het geen enkel probleem wordt ook op stadsniveau aansprekende dierenissues op de agenda te zetten.

Op de Amsterdamse lijst komen geen bekende Nederlanders. Waar de partij eerder bekende Amsterdammers had als lijstduwers, zoals Kees van Kooten, Mensje van Keulen en Ivo de Wijs, doet de partij het nu zonder. ''We zijn al geduwd,'' zegt Keller.

Bij de keuze voor de zes gemeenten is behalve naar het aanbod van goede kandidaten vooral gekeken naar het 'kiezerspotentieel'. Daarbij komt dat Amsterdam geldt als de bakermat van de partij en daarom een streepje voor heeft.

Bij de verkiezingen voor het Europese parlement in juni haalde de partij in Amsterdam ruim vijf procent van de stemmen. Dat zou goed zijn voor twee zetels in de gemeenteraad. De partij denkt nu aan 'zeker één zetel, afhankelijk van de campagne twee'.

Maar bij een peiling van het gemeentelijk statistiekbureau O+S kwam de partij onlangs slechts tot één procent. Daarmee zou de Partij voor de Dieren de gemeenteraad niet halen. (BART VAN ZOELEN)

Logo van Partij voor de Dieren. Foto ANP Beeld
Logo van Partij voor de Dieren. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden