'Partij gouverneur Jakarta wint zoals verwacht in Indonesië'

Tientallen miljoenen Indonesiërs op duizenden eilanden hebben vandaag hun stem uitgebracht tijdens de parlementsverkiezingen. De partij PDI-P van de razend populaire presidentskandidaat Joko Widodo is volgens exitpolls met ruim 19 procent van de stemmen het grootst geworden.

Redactie
Een stemhokje in Temajuk. Beeld getty
Een stemhokje in Temajuk.Beeld getty

Toch is die overwinning minder groot dan gedacht. Het was de verwachting dat de PDI-P (Indonesische Democratische Partij en Strijd) meer zou profiteren van de populariteit van 'Jokowi', zoals gouverneur van Jakarta Widodo in de volksmond heet. De leidster van de PDI-P is oud-president Megawati Sukarnoputri. Zij is de dochter van Sukarno, de eerste president van de voormalige Nederlandse kolonie Indonesië.

De islamitische partijen deden het juist wat beter dan gedacht na een aantal corruptieschandalen. De vijf moslimpartijen kregen samen 32 procent van de stemmen. Dat is iets meer dan de 29 procent die de toen nog acht islamitische partijen in 2009 kregen.

De regerende Democratische Partij van president Susilo Bambang Yudhoyono leed een forse nederlaag en kreeg maar 7,7 procent van de stemmen. In 2009 was dat nog bijna 21 procent. Golkar, de oude partij van president Suharto, kreeg volgens exitpolls bijna 13 procent.

In totaal mochten zo'n 187 miljoen Indonesiërs woensdag hun stem uitbrengen. Ze stemden niet alleen voor het 560 zetels tellende nationale parlement, maar ook voor 19.000 zetels in de regionale parlementen.

Corruptie
De parlementsverkiezingen leefden minder dan de aankomende presidentsverkiezingen. Veel Indonesiërs zijn een beetje 'moe' van loze beloften en vooral de enorme corruptie van politici. Zo laten parlementariërs zich betalen om nieuwe wetten aan te nemen. Bovendien zijn er nauwelijks ideologische verschillen tussen de partijen.

Met presidentskandidaat Jokowi hebben veel Indonesiërs het gevoel dat ze toch iets te kiezen hebben, al is dat pas in juli. Hij heeft in tegenstelling tot veel andere politici een 'schoon' imago. Ook staat hij erom bekend dat hij bij de 'gewone' mensen komt kijken en een praatje met ze maakt, wat veel Indonesiërs erg waarderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden