Partij afgezette premier wint in Thailand

BANGKOK - De Thaise verkiezingen zijn overtuigend gewonnen door de Partij van de Volksmacht (PPP), een verbond van aanhangers van de vorig jaar verdreven premier Thaksin Shinawatra.De stembusgang was de eerste democratische verkiezing sinds de militaire coup tegen Thaksin.

PPP-voorman Samak Sundaravej eiste zondag de overwinning op. Hij verklaarde dat hij de volgende premier van Thailand wil worden. Het leger had Thaksin vorig jaar september afgezet wegens corruptie. De ex-premier leeft nu in Brits ballingschap.

De PPP vergaarde net geen absolute meerderheid in de 480 zetels tellende volksvergadering. De partij heeft daardoor een coalitiegenoot nodig om een regering te kunnen vormen.

De PPP kreeg vooral steun van armen in het dichtbevolkte noorden van het land die Thaksin nog steeds een warm hart toedragen. De rivaliserende Democratische Partij (DP) werd tweede. Deze oudste partij van het Zuidoost-Aziatische land heeft vooral veel aanhang in de hoofdstad Bangkok en in het zuiden.

Volgens de kiescommissie kwamen er zeker 157 serieuze klachten over onregelmatigheden binnen. In het ernstigste geval kunnen de autoriteiten besluiten een kandidaat te diskwalificeren. De verwachting is dat de militaire machthebbers zullen proberen zoveel mogelijk PPP-kandidaten te laten uitsluiten.

De overwinning van de PPP is een klap in het gezicht voor de militaire junta die vorig jaar de macht overnam. De generaals dragen de PPP allesbehalve een warm hart toe en zien liever dat de zwakke DP de regeringstouwtjes in handen krijgt.

Sommige waarnemers sluiten een hernieuwde coup niet uit. De kans dat de militairen aan de zijlijn zullen toekijken, zou niet groot zijn. Thaksin-getrouwen wezen het leger en het kamp rond koning Bhumibol Adulyadej aan als de verantwoordelijken voor het afzetten en het vervolgen van de populaire politicus.

Thaksin is beschuldigd van 'ernstige corruptie' tijdens zijn regeerperiode van vijf jaar. Een door het leger aangesteld tribunaal ontbond in mei diens partij Thai Rak Thai wegens fraude tijdens de vorige verkiezingen. Ook is bijna 2 miljard dollar van het vermogen van Thaksin bevroren. Sinds de coup leeft de tycoon in ballingschap in Londen, waar hij voetbalclub Manchester City heeft gekocht. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden