Particuliere zorgvilla Huize Plantage onder verscherpt toezicht

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het kleinschalige verzorgingshuis Huize Plantage aan de chique Henri Polaklaan onder verscherpt toezicht gesteld.

Huize Plantage.Beeld Google Streetview

De inspectie is niet mild over het huis met tien luxueuze appartementen voor ouderen, die begeleiding en zorg nodig hebben. In een rapport stelt de inspectie dat ‘het kennisniveau over de zorginhoud bij Huize Plantage tekortschiet op alle niveaus’. De administratie van de cliëntendossiers is niet op orde en er zou onder de zorgverleners een sfeer hangen van ‘informeel en onderling overleg in de gang’, waardoor er geen werk- en zorgafspraken worden vastgelegd. 

De zorgverleners waren volgens de inspectie bovendien onvoldoende op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen en is er weinig kennis over onbegrepen gedrag bij bewoners. Huize Plantage, een particulier verzorgingshuis, zit sinds 1999 in een prachtig oud pand met hoge plafonds, maar dus ook met steile trappen. Bovenin woont een verwarde bewoner bij wie het risico op vallen groot is, maar een plan hoe hier in de toekomst mee om te gaan, vond de inspectie niet.

Verbetering

De inspectie concludeerde tijdens een eerder bezoek in november 2018 al dat de instelling op dat moment onvoldoende voldeed aan de getoetste normen. Het verzorgingshuis kreeg zes maanden om orde op zaken te stellen, maar dat is niet gelukt. De directie heeft de eerste maatregelen om de zorg te verbeteren doorgevoerd, maar de inspectie vreest dat er ‘onvoldoende kennis en kunde is’ om de verbeteringen van de grond te krijgen.

Huize Plantage laat in een reactie weten dat er ‘altijd warme en zorgvuldige zorg is geboden’. Wel worden er maatregelen genomen om aan de eisen van de inspectie te voldoen. ‘Wij hebben inmiddels een nieuw electronisch clienten dossier opgestart dat veel kan bijdragen om verantwoorde zorg inzichtelijk te maken. Om alle verbeterpunten door te voeren ligt er inmiddels een plan van aanpak waarmee wij aan de slag zijn gegaan.’ Huize Plantage verwacht binnen zes maanden de zaakjes op orde te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden