Paroolverslaggever Hiske Versprille genomineerd voor journalistieke prijs

Hiske Versprille, verslaggever en restaurantrecensent voor Het Parool, is met haar verhaal over biefstukkoning Piet de Leeuw genomineerd voor de prestigieuze journalistieke jaarprijs De Tegel.

De genomineerde artikelen:

Biefstukkoning in Noorderstraat serveert paard in plaats van rund

Piet de Leeuw biecht nu alles maar op: 'We serveren paard sinds 1949'

Het juryrapport over Hiske:


'Stadsnieuws met landelijke allure. In de hoogtijdagen van paardenvleesschandaal in supermarkten gaat een journalist van de lokale krant in haar eigen stad eens naar een gerenommeerd biefstukrestaurant. Hoe zou het daar zijn?

Een trits onderzoeksartikelen in een sector waar de gespecialiseerde journalisten te zelden onderzoek doen. Goed geschreven, met een lichte toon die mooi contrasteert met de vasthoudendheid van de verslaggever; onderzoeksjournalistiek hoeft niet altijd verbeten te zijn. Deze reeks is haast zonnig - met dank ook aan het sportieve gevoel voor humor van haar doelwit en aan het happy end.

Hiske Versprille (die sindsdien bij haar krant de legendarische eet- en kookverslaggever Johannes van Dam heeft opgevolgd) zag in restaurant Piet de Leeuw met eigen ogen dat de geserveerde biefstuk een paardenbiefstuk was. De eigenaar ontkende. Zij ging op onderzoek uit. Toen ze de bewijzen op tafel legde, zei De Leeuw: goh, dan moet er een paardje tussendoor zijn geslipt. Waarop de leverancier onthulde dat hij op Piets verzoek altijd paardenbiefstuk leverde, al jaren lang - lekker mals.

Als alles in het eerste stuk goed is neergezet, geeft Piet de Leeuw dan toch een interview waarin hij wordt gegrilld en alles erkent, zonder dat hij wordt opgehangen aan de hoogste boom; paardenvlees voor rundvlees verkopen is geen misdaad, het is alleen een leugen.

Hiske Versprille gebruikt eigen waarneming, scherpe interviews én ze is niet te beroerd om het betwiste vlees onder de microscoop van een dna-wetenschapper te leggen. '100% paard.' En in een derde artikel maakt ze het prachtig af, als ze vaststelt dat sinds het paardenvleesschandaal het paardenvlees in Amsterdam niet meer aan te slepen is. Tal van restaurants adverteren ermee. Lekker mals.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden