Paroolverslaggever Albert de Lange (57) overleden

Voormalig adjunct-hoofdredacteur van Het Parool Albert de Lange is vandaag, op een zelfgekozen moment, overleden in zijn woning in Amsterdam. 'Het is tijd,' kondigde hij twee weken geleden al aan in zijn column Deadline. Hij werd 57 jaar.

Albert de Lange.Beeld Floris Lok

In 2012 werd bij De Lange darmkanker geconstateerd. Na een operatie en chemotherapie herstelde hij aanvankelijk goed, maar in september vorig jaar bleek dat de kanker was uitgezaaid en dat een tweede operatie geen zin meer had. Hij zag daarop welbewust af van elke verdere behandeling, zoals nieuwe chemotherapie, omdat hij er niets voor voelde dat hij zijn 'laatste weken, maanden, creperend door zou brengen'. Liever maakte hij er nog een zo aangenaam mogelijke tijd van, dan het leven te rekken terwijl de kwaliteit daarvan achteruit holt.

In oktober gaf hij derhalve nog een groot feest, 'zoals elke vertrekkende redacteur', en hij startte de wekelijkse column Deadline over wat dat voor hem betekende - terminaal ziek zijn. 'Je wilt mensen niet belasten met treurnis en verdriet, iedereen wordt daar doodongelukkig van, en je krijgt het bovendien zelf terug. Wie gaat zitten lijden, ontmoet meewarigheid en clichés en zakt er nog verder in (wat de zaak ook postuum beslist geen goed doet),' schreef hij in een van zijn eerste columns.

Adjunct-hoofdredacteur
Albert de Lange, destijds afkomstig van het Nieuwsblad van het Noorden, trad in 1985 in dienst van Het Parool als algemeen verslaggever. In 1997 werd hij chef van de stadsredactie, later chef eindredactie van de krant. In die laatste functie werd hij in 2005 benoemd tot adjunct-hoofdredacteur, wat hij bleef tot 2009; daarna werd hij weer algemeen verslaggever.

Hij schreef daarnaast de boeken Voorbij de Muur over de deling en hereniging van de twee Duitslanden, en Finale Mei over het einde van de Tweede Wereldoorlog (i.s.m. Paul Arnoldussen).

Advies
'Ik wil nu niet inleveren op de openhartigheid die ik hier heb betracht en ik zeg het maar zoals ik het voel: het wordt tijd om op te stappen,' schreef hij twee weken geleden in zijn laatste Deadline. 'Er is geen winst meer te boeken, de achteruitgang is een dagelijkse trend.'

Hij had ook nog een advies, deels naar aanleiding van discussie over het algemene verschijnsel van publiek sterven: 'Heb een mooi leven, dat is het beste.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden