Puzzel

Parools Paaspuzzel gaat digitaal: kraak de code vanuit huis

Beeld Laura van der Bijl

Al schijnt de zon, de jaarlijkse PS Paasspeurtocht houden we dit keer wijselijk binnenshuis. Dus: laptop open en vang die haas! 

Het werd het ‘Pasen der Records’ genoemd, met op sommige plekken tempe­raturen van boven de dertig graden. ‘Half Nederland trok erop uit, en schier geen plek in ons land of zij heeft haar bezoekers gehad,’ schreef volksdagblad De Waarheid. ‘Pasen 1949 zal tot in de verre toekomst de naam hebben van de mooiste Pasen geweest te zijn.’

Nederland stond in bloei, aldus de krant. Er waren honderden en honderden auto’s uit het buitenland komen ­rijden. Bovenal waren het ‘de tienduizenden fietsen die het ’m weer deden’. De wegen waren door de ‘bonte sliert van rijdende mensen een levende bloemenslinger geworden’ en dat kwam volgens de krant van communistische signatuur vooral door de ‘kleurige jasjes en jurkjes der meisjes en vrouwen’.

‘Ja, de zon raakte iedereen die zijn neus buiten de deur stak. En duizenden en duizenden kwamen ’s avonds thuis, hoofden, armen en benen rood of bruin verbrand,’ noteerde de verslaggever, bij wie de temperatuur snel leek op te lopen. ‘En we gaan twijfelen,’ schreef hij. ‘Hoe zeer ook de hyacinten de strook langs de zee in vlammen zetten, wat was fantastischer dan de tere witte bloesem in het hart van het land, te midden van het jonge groen der velden of tegen een achtergrond van donkere bossen?’

De conclusie: Pasen 1949 was een uitbundig ontluiken van het voorjaar en half Nederland heeft het destijds aanschouwd. Het ‘Pasen der Records’ waren twee dagen van zon, geur en kleur.

Waarom dit alles relevant is? Omdat het nu 2020 is, en de wereld er plots anders uitziet. Het record van 1949 heeft ruim zestig jaar standgehouden en werd pas in 2011 ­verbroken. Sindsdien staat dat bekend als de warmste ­Pasen ooit. Maar al zou dat record dit weekend verbroken worden: de traditionele PS Paaspeurtocht staat dit jaar in het teken van binnenblijven.

Speuren op de digitale snelweg

In de vorige edities speurden honderden Parool­lezers ­tijdens de paasdagen naar verborgen eieren, ­kippen, ­hazen, duiven, schapen en lammetjes tijdens kilometers­lange wandelingen door de stadsweide. Als een ­levende bloemenslinger. En bij elk gevonden doel (meestal een ­gevelsteen) werd een selfie genomen.

Bij het ‘Pasen der social distancing’ is dit een minder goed idee. Dus blijven we bij de vijfde Paasspeurtocht – we hadden ons het lustrum ook iets anders voorgesteld – ­gewoon thuis, maar gaan we wel de digitale snelweg op, ­reizen we het wereldwijde web over, betreden we de vir­tuele wereld, gaan we cyberspace in. Kortom: net als de vrijdagmiddagborrel blijkt ook de Paasspeurtocht prima digitaal te ­kunnen. En ja, ook dit jaar moet er weer een ­selfie worden genomen om mee te dingen naar de prijs: een thuisbezorgd etentje voor twee van een restaurant uit de buurt.

Daarvoor moet je er wel in slagen de paashaas op te ­sporen. Alleen: die heeft een vitaal beroep en is dus nogal druk. Weet je hem te pakken te krijgen, door de aanwij­zingen te volgen, de letters te verzamelen en de code te ­kraken?

Dus: pak wat te drinken en zorg dat je de krant, een pen en een mobiele telefoon bij de hand hebt. Zet daarna je ­bureaustoel recht, je computer aan en je stappenteller uit. De PS Paasspeurtocht staat op het punt van beginnen.

De aanwijzingen

(eenmaal op pad wijst alles zich vanzelf!)

1.Ga naar Parool.nl en zoek de verborgen link. Dit brengt je naar een locatie in de stad. Noteer de eerste letter van de straatnaam in het eerste witte ei (zie tekening hiernaast).

2.Zoek naar het huis van de paashaas alsof het een reguliere speurtocht is: door de gevels af te speuren. Zet het eerste cijfer van het huisnummer in het tweede ei.

3.Je kunt in deze omstandigheden weliswaar niet bij de paashaas aankloppen, maar een mailtje sturen lukt wel. Het e-mailadres van deze opgejaagde haas is makkelijk te raden: ………….@gmail.com. Heb je het goed, dan krijg je een antwoord, met een nieuwe letter (derde ei) en twee nieuwe aanwijzingen.

4.Volg de eerste aanwijzing. De eerste letter van deze haas noteer je in het vierde ei.

5.Zoek daarna contact met de paashaas. Je krijgt een nieuwe letter, die je vervolgens in het vijfde ei opschrijft. Geef het juiste ­antwoord op zijn vraag om te worden door­verbonden.

6.Volg de nieuwe aanwijzing die je krijgt en vind de nieuwe letter. Schrijf deze letter op in het zesde ei, maar stuur die daarna ook even via een sms’je naar het 06-nummer dat je inmiddels hebt.

7.Je krijg twee nieuwe aanwijzingen. Zoek eerst de andere haas en noteer daarvan het laatste cijfer in het zevende ei.

8.Volg de laatste aanwijzing en zet het antwoord in het achtste ei. Dit is ook het ideale moment om snel een selfie met je beeldscherm te nemen. 

Je hebt nu een reeks van acht letters en ­cijfers. Zet ze op een rij en stuur deze, met je selfie, uiterlijk woensdag 15 april om 18.00 uur naar pswinactie@parool.nl. Een verslagje van hoe het ‘Pasen der social distancing’ is beval­len, is ook welkom. Onder de goede inzenders wordt geloot voor de prijs. De ­uitslag (en een selectie van de ingestuurde selfies) verschijnt in de krant van vrijdag 17 april. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden