Opinie

Paroollezers over Brexit: de grootste blunder sinds het paard van Troje

Groot-Brittannië heeft zichzelf in de voet geschoten, Britten leefden in de wereld en lijken nu in een badkuip te kruipen. Paroollezers schrijven over de Brexit:

Beeld Dadara

Eenling

EU-scepticus Cameron, leider van het blijf-kamp van de conservatieven, voerde een vreselijk slappe campagne, net als de Labourpartij, die nauwelijks te horen was. De tegenstanders Boris Johnson en Nigel Farage riepen pakkende leuzen: 'Independence Day', 'Baas in eigen huis'.

De rechtse kranten, waaronder Sun en Daily Telegraph, spoorden de kiezers maandenlang aan tot een Brexit. De uitslag van het referendum was dan ook alleen een verrassing voor de zelfingenomen Europese politieke elite.

De Europese bevolking, inclusief de Britten, is op het verkeerde been gezet en in slaap gesust door luidkeels schreeuwende media, die zich beriepen op de voorspelling van de brokers dat tachtig procent voor blijven zou stemmen.

De misleide bevolking van Groot-Brittannië koos op verkeerde gronden voor een Brexit: uit verlangen naar de tijd van Groot-Brittannië¿ als wereldmacht, uit onvrede met het regerings- beleid en met de economische crisis, en uit afkeer van nieuwe grote immigratiestromen.

Groot-Brittannië moet als eenling tegenover haar voormalige partners opnieuw alle verdragen met de EU en andere landen uitonderhandelen en haar eigen wetgeving helemaal omgooien.

Bedrijfsinvesteringen worden uitgesteld vanwege onzekerheden, en Groot-Brittannië dreigt in stukken te vallen als Noord-Ierland en Schotland zich afscheiden. Groot-Brittannië¿ heeft zich in eigen voet geschoten, de Britten leefden in de wereld en lijken nu in een badkuip te kruipen.

Het Brexitreferendum was raadgevend, maar als het parlement van Groot-Brittannië nog wat hersenen heeft, zal het met politiek stuntwerk proberen uit de badkuip te kruipen.
Lidwien Schuitemaker, Groningen

A long time

Harold Wilson, de vroegere premier van het Verenigd Koninkrijk, zei ooit: "A week is a long time in politics."
Bert Belmon, Amsterdam

Well done

Terwijl ik zaterdag mijn Britse paspoort door de papierversnipperaar haalde (het is nu waardeloos, ik schaam mij voor mijn afkomst en ik heb gelukkig ook een Nederlands paspoort) las ik het interview in Het Parool met Celese Stantin, een Britse expat die met haar expat­echtgenoot in Nederland woont. Zij stemden beiden Leave.

Dat de helft van het Britse electoraat, opgezweept door populistische haatzaaierij waar zelfs onze Geert Wilders een puntje aan kan zuigen, de grootste blunder begaat sinds de Trojanen "Yay! Een paard!" brulden is onthutsend, maar niet echt een verrassing: vreemdelingenhaat, arrogantie en egoïsme zijn al decennia gemeengoed onder the Great Unwashed en conservatieve politici in het (amper-)Verenigde Koninkrijk.

Maar die stupiditeit valt in het niets bij die van deze twee expats, die kennelijk niet begrijpen dat zij hun verblijf in Nederland uitsluitend te danken hebben aan het vrije verkeer van personen in de EU.

Well done, Celeste: je hebt het nu onmogelijk gemaakt voor de rest van de Britten om zich, net als jij, in een andere lidstaat te vestigen. Maar het sluiten van grenzen was immers ook de one and only inzet van dit referendum.
Andrew Mellor, Amsterdam

Best wel slikken

Even los van alle economisch gevolgen, vind ik het doodzonde dat de Britten hebben gekozen voor een Brexit. Want het waren de stoere Britten die tijdens WO II ondanks zware bombardementen hun stiff upper lip behielden.

Sterker nog: ze stonden aan de basis van de bevrijding van ons land. Mooi zijn ook hun welsprekendheid en de felle debatten in dat prachtige, traditionele parlement: 'hear, hear !' Ook al kan ik evenveel genieten van het cockney dat de echte arbeiders, want die vind je er nog, spreken.

Verder hebben ze een goed gevoel voor humor en een groot relativeringsvermogen. Ja, het was vrijdagochtend best wel even slikken dat die eigengereide, vrijgevochten eilandbewoners ons niet meer zien zitten! Bas Overmars, Amsterdam

Lijkenpikkers

In Het Parool zaterdag reageren Jan Paternotte en Kees Verhoeven op de Brexit en willen dan al direct financiële instellingen uit Londen inpikken om te verhuizen naar Amsterdam. Lijkenpikkers!

Ze schetsen een doemscenario en zien kansen voor Amsterdam. En willen het liefst Londen leeggraaien. De heren gaan verder helemaal niet in op hoe het nu verder moet met Europa. Dat is immers bij D66 wel duidelijk. Nederland moet helemaal opgaan in Europa.

Welvaart en pensioenen inleveren om Europa verder te laten groeien. De heren Paternotte en Verhoeven zijn blijkbaar doof voor de kritiek in Nederland op de EU.
Ton Jacobs, Amsterdam

Schaamteloos

Premier Rutte wil een snelle en vriendschappelijke scheiding van Groot-Brittannië. Dat ben ik helemaal met hem eens. Nederland en de EU mogen niet vergeten dat nog niet zo heel lang geleden duizenden Britten voor Nederland én Europa zijn gesneuveld.

Nederland moet zich daarom inzetten voor een nette scheiding en vooral dikke maatjes blijven met Groot-Brittannië. Dat is niet alleen fatsoenlijk, maar ook respectvol naar al die oorlogsslachtoffer die voor ons vochten.

Het artikel in Het Parool van Jan Paternotte en Kees Verhoeven (D66) vind ik dan ook schaamteloos en ondankbaar.
Tom Heijnen, Amsterdam

Jammer, jammer, jammer

Ik ben Brit in Nederland en verafschuw de Brexit. Ik schaam me dood voor de paar miljoen angstige Britse bejaarden die dit voor elkaar hebben gekregen.

Remain heeft een totaal verkeerde campagne gevoerd en gooide alles op de economie terwijl het alleen ging om immigratie en angst onder oudere Britten. De jonge generatie wordt hier de dupe van. Schotland wil nu ook scheiden van het VK en op den duur wordt Noord-Ierland een met de Republic. Little Britain wordt een feit dankzij angstige Engelse bejaarden.

Dat angst een zeer slechte raadgever is, gaan de Britten in hun Not-So-Splendid Isolation in de toekomst ondervinden. Jammer, jammer, jammer, Europa is sterker met de Britten erbij en kan van binnen uit Reform afdwingen.

Nooit gedacht dat ik het ooit zou zeggen over mijn landgenoten, maar wat zijn het een stelletje Bange Schijterds.
Freddie Caren, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden