Parool tipt: techno, theater en vrijheidsdiners op Bevrijdingsdag

Amsterdam is nog maar net bijgekomen van Koninginnedag, maar het volgende feest staat alweer voor de deur: Bevrijdingsdag. Het grote Bevrijdingsfestival is dit jaar in het Westerpark, maar ook in de rest van de stad zijn festiviteiten. Parool.nl zocht de leukste uit en zette ze voor je op een rij.

Zoals ieder jaar is er ook dit jaar weer een Concert aan de Amstel. Beeld anp
Zoals ieder jaar is er ook dit jaar weer een Concert aan de Amstel.Beeld anp

Centrum: Op het Nesplein bij Brakke Grond gaat het om 14.00 uur los met een optreden van Leonie Meijer. De rest van de dag belooft de organisatie top2000-sferen met onder andere de bands 'Alsof je een koffer bent' en de 'Boys named Sue'. Het feest eindigt om 23.00 uur.

Nieuw-West: In het Huis van de Wijk in Slotervaart-Noord (Marius Bauerstraat 30) wordt een Marokkaanse Vrijheidsmaaltijd geserveerd. Stichting MOS nodigt iedereen uit om vanaf 15.00 uur de Marokaanse keuken te leren kennen. Aanmelden kan per mail.
In het Talentenhuis (Meer en Vaart 290) begint om 12.00 uur de vrijheidslunch met lekkernijen uit de Hollandse, Marokkaanse, Turkse en Surinaamse keuken. De middag wordt geopend door verhalenverteller Sahand Sahebdivani; na de lunch volgen optredens van onder andere 4West en de Muziekschool Amsterdam. Om 15.00 uur worden bij de Sloterplas balonnen opgelaten. De kosten bedragen 2 euro.

Noord: Op de NDSM-werf wordt een festival georganiseerd met het thema 'de aardappel en andere ruilhandel'. 'De kleinste ruilhandel op de grootste vlooienmarkt van Europa voor jong en oud', aldus de organisatie. Meer informatie vind je hier.

Oost: Op het stadsstrand bij Roest - naast de Van Gendthallen - pakken organisatoren Cartel Amsterdam en Roest uit met Vrijland Festival. Op het programma staan onder andere DJ's Mike Huckaby, Benny Rodrigues, San Proper (live), Melon en de mannen van SHMLSS.
Maar er is meer. Bezoekers kunnen tafelen tijdens een vrijheidsdiner op het strand en er is een vrijmarkt. Vrijland Festival - waarvoor de kaarten inmiddels zijn uitverkocht - duurt van 11.00 tot 23.00 uur.

West: Bij Podium Mozaïek (Bos en Lommerweg 191) in Bos en Lommer wordt vrijheid gevierd met theater, muziek en eten. Tussen 13.00 en 20.00 uur kan voor een paar euro worden aangeschoven voor een maaltijd (van Thais tot Turks). Voor de kleintjes zijn er tussen 13.30 en 16.00 uur knutselactiviteiten. Vanaf 16.00 uur zijn er optredens van onder anderen Merals Harem.

Zuidoost: Rond het Anton de Komplein is een uitgebreid sportprogramma. Van 11.30 tot 12.00 uur worden de lopers en fietsers van de Bevrijdingsvuurestafette feestelijk onthaald. Om 13.30 uur beginnen de Nationale Straatvoetbalwedstrijden.
CBK Zuidoost is van 11.00 tot 17.00 uur open met een expositie van Herman Morssink. Ook het Bijlmer Parktheater heeft een programma met toneel, muziek en debat - om 17.00 uur is aansluitend een Vrijheidsmaaltijd.

IJburg: Vanaf 15.00 uur is er op Blijburg muziek van verschillende artiesten en DJ's. Verder begint om 12.00 uur 'de grote Transville Race'. Uit een speciale afvalberg kunnen teams en bouwers onderdelen halen waarmee ze kunnen bouwen aan hun vrijheidswagens. De zeepkisten gaan om 17.00 uur van start en na de race is er een prijsuitreiking. Informatie over de inschrijving vind je hier. De entree is 2,50.

Het volledige programma voor de stad vind je hier.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden