Parool.nl weekendtips

Elk weekend worden in Amsterdam tal van evenementen georganiseerd. Van muziekfestivals tot sportevenementen en van beurzen tot exposities. Of het nu groot, klein, intiem of massaal is: overal is wel iets doen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Parool.nl geeft u elke week een aantal tips voor het weekend.

In het Amsterdamse Bos is zondag een voorproefje van het Grachtenfestival te beluisteren. Op deze foto: Het Nationale Ballet toont een fragment uit het Zwanenmeer ballet tijdens het Grachtenfestival vorig jaar. Beeld ANP
In het Amsterdamse Bos is zondag een voorproefje van het Grachtenfestival te beluisteren. Op deze foto: Het Nationale Ballet toont een fragment uit het Zwanenmeer ballet tijdens het Grachtenfestival vorig jaar.Beeld ANP

Expositie fotoacademie
Vandaag opent om 17 uur in kraakpand De Slang een expositie van derdejaars studenten van de fotoacademie. In deze tentoonstelling, Käärmeet, tonen twaalf studenten hun ontwikkeling tot nu toe. De expositie is tot 22 juli te bekijken. Op zaterdag en zondag is het pand geopend van 18 tot 22.30 uur. Toegang is gratis. Kijk voor een voorproefje op www.kaarmeet.nl.

Culturele rondleiding door de Jordaan
Het Jordaanmuseum houdt zaterdag een rondleiding over de tentoonstelling De Jordaancultuur, met aansluitend een wandeling door de Jordaan. De tentoonstelling gaat over de kleurrijke geschiedenis van de roemruchte wijk, zoals de oproeren, het leven op straat, de armoede en de cultuur. Gids Robert Lammer, geboren en getogen Jordanees, geeft tekst en uitleg bij de expositie en tijdens de wandeling. Toegang 8 euro, met stadspas 6 euro. Van 14 uur tot 16 uur. Reserveren via 020-6244695.

Jamie Olivers Fifteen op Krugerplein
De jonge koks van het restaurant Fifteen van Jamie Oliver staan vanaf morgen tien zaterdagen op het Krugerplein. Met een mobiel restaurant verzorgen ze onder de vleugelnootbomen lunch en diner. Daarnaast zijn er op het Terras Transvaal activiteiten voor en door buurtbewoners. Zo zorgen kunstenaars van Moving Arts Project morgen voor straattheater en kleine optredens. Om 17 uur wordt de documentaire Grown in Detroit vertoond, en om 19 uur is er een optreden van het Broken Fingers Jazz Quartet. Het terras is open van 12 uur tot 20 uur. Meer informatie op www.terrastransvaal.nl.

Culturele Zondagen
Het Erasmuspark is deze zomer het terrein van de Culturele Zondagen. Ook deze zondag is er een uitgebreid programma. Er zijn optredens van onder meer de balkanbands Roman Oro en Roman Ensemble, kinderen kunnen naar de voorstelling van Circus Elleboog en Harry Gosen geeft een rondleiding architectuurgeschiedenis door De Baarsjes. Kijk voor het complete programma op www.podiummozaiek.nl onder Westwaarts.

Erfenis Floriade 1972
Zondag houdt IVN Nederland een rondleiding door de Artsenijhof in het Beatrixpark. Deze erfenis van de Floriade van 1972 staat vol geneeskrachtige planten, waarvan veel soorten nog steeds gebruikt worden. Natuurgidsen Henk Wolters en Karine Klappe geven tekst en uitleg over de eigenschappen van de planten. Aanvang 14 uur, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Vertrekpunt is de parkingang aan de Diepenbrockstraat. Meer informatie bij Henk Wolters, henk.snezana@tiscali.nl of 020-6644506.

Paarden op stadslandgoed De Kemphaan
Paardenliefhebbers kunnen zondag hun hart ophalen op stadslandgoed De Kemphaan. Tijdens Horse & Outdoor worden demonstraties gegeven, waarbij de Spaanse rijstijl centraal staat. Ook is er een sprookjesachtige dressuur, waarbij oefeningen uit de baroktijd worden gedemonstreerd. Het publiek mag het tijdens het onderdeel touwtrekken opnemen tegen trekpaarden. Ook zijn er flamenco en livemuziek. Kemphaanlaan, van 12 uur tot 16 uur. www.stadennatuur.nl.

Voorproefje Grachtenfestival
In het Amsterdamse Bos is zondag een voorproefje van het Grachtenfestival te beluisteren. Het Martijn van Iterson Trio geeft om 21 uur een concert in het openluchttheater. Jazzgitarist Van Iterson won in 2004 de Bird-award op het North Sea Jazz Festival. Bij regen wordt het concert naar maandag verplaatst. Dit wordt uiterlijk zondag om 18 uur gemeld op www.grachtenfestival.nl. 15 euro, maar: twee halen, één betalen.

Prins Claus helpt zijn zoontje Prins Constantijn bij het glijden van de glijbaan op de Floriade in 1972. Beeld ANP
Prins Claus helpt zijn zoontje Prins Constantijn bij het glijden van de glijbaan op de Floriade in 1972.Beeld ANP
Het interieur van restaurant Fifteen van Jamie Oliver. Beeld ANP
Het interieur van restaurant Fifteen van Jamie Oliver.Beeld ANP
Fietsers in een winkelstraat in de Jordaan. Beeld ANP
Fietsers in een winkelstraat in de Jordaan.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden