Parool.nl Weekendtips: van hollandse rommelmarkt en romantische Bouquetreeksfotoshoot tot Tibetaanse monnik en een Istanboelwandeltocht

Elk weekend worden in Amsterdam tal van evenementen georganiseerd. Van muziekfestivals tot sportevenementen en van beurzen tot exposities. Of het nu groot, klein, intiem of massaal is: overal is wel iets doen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Parool.nl geeft u elke week een aantal tips voor het weekend.

Buurt- en Speeltuinvereniging Zuid houdt morgen een rommelmarkt voor kinderen. Beeld ANP
Buurt- en Speeltuinvereniging Zuid houdt morgen een rommelmarkt voor kinderen.Beeld ANP

Centrum: Monnik vertelt over beproevingen Tibet
De Tibetaanse monnik Kirti Rinpoche vertelt morgen in De Rode Hoed hoe de bevolking van zijn land strijdt voor meer vrijheid. Zijn komst staat in het teken van een Europese tour om aandacht te vragen voor de beproevingen van de Tibetanen. Hij zal onder meer spreken bij de VN Mensenrechtenraad in Genève en ontmoetingen hebben met Europese parlementariërs, nationale regeringen en journalisten. Aanvang 15 uur, toegang gratis. Keizersgracht 102.

Noord: Het IJ oversteken alsof het de Bosporus is
Amsterdam verandert in Istanboel tijdens een wandeling met een soundtrack. De overtocht over het IJ verloopt in deze wandeling parallel aan de overtocht over de Bosporus. De soundtrack is gemaakt door geluidskunstenaar Justin Bennett en theatermaker Renate Zentschnig. De gids is in meerdere talen beschikbaar. De wandeling bestaat al langer, maar zondag wordt collectief gelopen. Wie een Engelse of Turkse wandelpartner meeneemt, loopt gratis mee. Andere deelnemers betalen
€ 11,45. Start om 14 uur vanaf het Atatürkmonument, in de straat Atatürk, achter de NDSM-Werf. Einde een uur later in restaurant Stock, Damrak 50a, met gelegenheid tot napraten.

Op de cover van Bouquet
De covers van Bouquetreeksboeken zijn vrijwel identiek: een mooie vrouw in de armen van een dito man. Wie geen genoeg van die romantiek kan krijgen, kan zich zondag laten fotograferen in de stijl van de doktersromannetjes. Sanne Broks maakt tijdens De Kunst van Kitsch in de Noorderparkkamer foto's van stelletjes. De Noorderparkkamer staat in het Florapark en is te bereiken via de ingang Wingerdweg, tegenover nr. 185. Aanvang 14.00 uur.

Oost: Kledingruilbeurs voor vrouwen
Vrouwen die op zoek zijn naar lentekleding, kunnen morgen hun collectie vernieuwen tijdens de kledingruilbeurs in Studio K. Iedereen neemt kledingstukken mee. Die worden volgens een puntensysteem beoordeeld op kwaliteit en met de punten die je verzamelt, mag je shoppen. Van 12 tot 16 uur, Timorplein 62. Alleen vrouwen.

L'Afrique c'est chic:
Afrika is chic, vindt kunstenares Ingrid Baars. Morgen om 15 uur opent Sylvana Simons haar nieuwe tentoonstelling in galerie Pien Rademakers: Part Two. Een belangrijk onderdeel is L'Afrique, c'est chic, met als componenten Afrikaanse en westerse kunst en het vrouwelijk lichaam. Tot 27 april, KNSM-Laan 291.

West: Helpen bij de nieuwe voorstelling van ZID
Het ZID Theater opent morgen zijn deuren voor een kijkje achter de schermen. Een nieuwe voorstelling is in ontwikkeling en daarbij wil ZID buurtbewoners betrekken. Decorstukken bouwen, videoproducties maken of iets heel anders: alle handen zijn welkom. Karolina Spaic en Sebo Bakker hopen met ZID door cultuur mensen samen te brengen. Het theater is gevestigd in de Kolenkitbuurt, op het adres De Roos van Dekamaweg 1. Zaterdag gaan de deuren om 11 uur open.

Fittest voor vrouwen
Wijkbureaus in West gaan vrouwen adviseren over hun lichamelijke conditie. Vrouwelijke artsen en fysiotherapeuten geven vrouwen een gratis consult van anderhalf uur. Er wordt onder andere gekeken naar lenigheid, conditie en kracht. Daarna volgt een beweegadvies en krijgen deelnemers gratis toegang tot twee sportlessen. De gratis consulten worden in verschillende wijken georganiseerd. Oud-West is als eerste aan de beurt: op 18 maart om 9 uur in Kindcentrum De Potgieter. Potgieterstraat 34. Aanmelden kan bij Montse Lloveras, 06-14624404

Zuid: Vrij parkeren op het Gelderlandplein
Automobilisten hoeven niet langer te betalen om te parkeren nabij het Gelderlandplein. In plaats daarvan zijn blauwe parkeerzones ingesteld, waar een parkeerschijf voor nodig is. Auto's mogen daar maximaal anderhalf uur blijven staan. Ook de A.J. Ernststraat en de Amstelveenseweg vlak bij de kruising met de Nieuwe Kalfjeslaan worden blauwe zones. Bij deze zones geldt een maximale parkeertijd van een uur.

Kinderrommelmarkt
Buurt- en Speeltuinvereniging Zuid houdt morgen een rommelmarkt voor kinderen. Ze verkopen tweedehands spulletjes die door buurtbewoners zijn afgegeven. De markt wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers en de opbrengst gaat naar de kinderen zelf. Gaaspstraat 8.

Zwanenburg: Vogeltjes kijken en vogeltjes kopen
Vogelliefhebbers komen ook morgen bijeen in Zwanenburg. Daar wordt namelijk weer een vogelmarkt gehouden. Leden van Vogelvereniging Haarlemmermeer verkopen hun vogels aan geïnteresseerden. Ook zijn er stands met vogelbenodigdheden. Iedereen mag langskomen tussen 9 uur en 13 uur, de toegang is gratis. Marialaan 86.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden