Paff

Parool Film Fest: De foto's van de publieksprijsuitreiking

Het vijfdaagse filmfestival Paff (Parool Film Fest) is woensdagavond gestart met de première van Tonio. in dit blog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Ma vie de CourgetteBeeld Cinéart

De foto's van de laatste dag van Paff en de uitreiking van de publieksprijs. Zie de foto's hier.

Beeld Amaury Miller

De vrijdag van Paff. Bekijk hier de foto's.

Beeld Amaury Miller

Jan Pieter Ekker, filmkenner en chef kunst van Het Parool, tipt dagelijks drie films uit het Paff-programma. Dit weekend moet je volgens hem absoluut naar:

La Fille Inconnue
Jenny (een prachtige rol van Adèle Haenel) is een jonge, sociaal betrokken huisarts in Seraing, nabij Luik. Op een avond wordt er aangebeld als haar praktijk al gesloten is. Ze besluit niet open te doen. De volgende dag wordt het jonge meisje dat voor haar deur stond dood gevonden. Door schuldgevoelens overmand zet Jenny alles op alles om de identiteit van het meisje te achterhalen, opdat ze niet anoniem begraven zal worden. Haar zoektocht blijkt niet zonder risico's in deze nieuwe film van de Waalse gebroeders Luc en Jean-Pierre Dardenne, die na de première op het afgelopen filmfestival van Cannes nog een aantal wijzigingen onderging.

Magnus
Intrigerende documentaire over Magnus Carlsen, de heersend wereldkampioen schaken. Regisseur Benjamin Ree volgde Carlsen van 2004, toen hij op dertienjarige leeftijd grootmeester werd, tot het behalen van zijn wereldtitel in 2013. Dit unieke materiaal wordt aangevuld met home videos van Carlsen als kind en interviews met Carlsen, zijn vader en beroemde tegenstrevers zoals Garry Kasparov en Viswanathan Anand.

Waterboys
Op dezelfde dag dat de schuinsmarcherende misdaadromanschrijver Victor (Leopold Witte) door zijn vrouw op straat wordt gezet, wordt ook zijn timide, cello spelende zoon Zack (Tim Linde) gedumpt. Uitstekende timing: zo kan de zoon die het leven wat minder serieus zou moeten nemen met zijn vader die maar niet volwassen wil worden mee op een promotietrip naar Schotland. In spetterende dialogen ketsen de twee van elkaar af, ondersteund door muziek van de vermaarde band The Waterboys, waarvan regisseur Robert Jan Westdijk al zijn leven lang fan is. Na afloop van de film is er een Q&A met de regisseur.

La Fille InconnueBeeld RV

De kaarten voor de vertoning van de drie publieksfavorieten van de eerste editie van het PAFF – vanaf 11 uur in zaal 4 – waren binnen een mum uitverkocht. De uitreiking van de Publieksprijs is na afloop van het ‘best of the fest’-programma.

In de andere zalen is zondag overigens ook nog veel moois te zien, zoals de fijne Duitse tragikomedie Toni Erdmann, die in Cannes is bekroond met de prijs van de internationale filmkritiek. Na afloop praat Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen met actrice Hadewych Minis, die een bijrol heeft.

Ma vie de courgette
Courgette is de bijnaam van een negenjarige jongen in deze speelse animatiefilm. Na de plotselinge dood van zijn moeder wordt hij opgevangen door politieman Raymond, die hem naar een opvanghuis brengt. Het kost de jongen moeite zich op zijn gemak te voelen en de andere kinderen moeten erg aan hem wennen. Maar na de komst van een nieuw meisje, Camille, begint hij zich thuis te voelen. Deze eerste lange animatiefilm van regisseur Claude Barras is dit jaar de officiële Zwitserse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

The salesman
Na A separation en Le passé komt regisseur Asghar Farhadi opnieuw met een ingetogen en spannend drama dat het hedendaagse Iran een spiegel voorhoudt. Emad en Rana verhuizen naar een nieuw appartement in Teheran. De vorige bewoonster lijkt overhaast vertrokken te zijn. Wanneer een vreselijk voorval Rana treft, blijkt de achtergrond van de vorige huurster hiermee te maken te hebben. The salesman won in Cannes prijzen voor het beste scenario en de beste acteur.

The SalesmanBeeld Habib Majidi

Schrijfster Susan Smit presenteerde gisteren tijdens Paff haar nieuwe roman De Eerste Vrouw, over acteur Lou Tellegen, groot in Hollywood ten tijde van de stomme film. Daarnaast was onder andere Roel van Velzen te gast. Bekijk de foto's die Amaury Miller maakte tijdens het festival.

Woensdagavond was de première van Tonio. Bekijk hier de foto's.

Beeld Amaury Miller

Bekend Nederland heeft zich woensdagavond verzameld in De Filmhallen in Amsterdam-West. Daar ging onder veel belangstelling Tonio, de verfilming van de roman van A.F. Th. Van der Heijden, in première.

Naast hoofdrolspelers Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters waren diverse BN'ers op de première afgekomen. Onder meer Isa Hoes, Jacob Derwig, Kim van Kooten, Loes Haverkort, Hadewych Minis, Marcel Hensema en Raymond Thiry hadden zich opgedoft voor de rode loper.

Ook schrijver A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich waren aanwezig. Zij twijfelden eerder of zij het wel aankonden om op de feestelijke eerste vertoning van de verfilming van het gelijknamige boek aanwezig te zijn. De film gaat over het rouwproces waar het echtpaar doorheen ging toen hun enige zoon zes jaar geleden op 21-jarige leeftijd overleed.

Van de roman werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het boek won diverse prijzen. De film, die dit jaar Nederland vertegenwoordigt bij de Oscars, is gemaakt door regisseur Paula van der Oest.

De cast met auteur A.F.th. van der Heijden op de rode loper tijdens de premiere van Tonio.Beeld anp

Jan Pieter Ekker, filmkenner en chef kunst van Het Parool, tipt dagelijks drie films uit het Paff-programma. Donderdag moet je volgens hem absoluut naar:

- Fuocoammare
Samuele, een bijdehand jochie met zeebenen en een lui oog, woont op een eiland in de Middellandse Zee. Zoals alle jongens van zijn leeftijd wil hij lol trappen en gewoon wat rondhangen in de haven.

Maar zijn eiland is niet zoals alle andere: hij woont op Lampedusa, de landingsplaats voor de vele mannen, vrouwen en kinderen die de Middellandse Zee oversteken in veel te kleine bootjes.

Dagelijks zijn de eilandbewoners getuige van een van de grootste menselijke tragedies van onze tijd. Gianfranco Rosi won met deze verpletterende documentaire vier prijzen op het afgelopen filmfestival van Berlijn, waaronder de prestigieuze Gouden Beer.

- Toni Erdmann
Ines heeft een belangrijke baan bij een groot Duits bedrijf, gevestigd in Boekarest. Haar leven is perfect geordend, maar als haar vader, die onverwachts bij haar voor de deur staat, vraagt of ze gelukkig is, moet ze het antwoord schuldig blijven.

Haar hinderlijke vader, voor wie ze zich schaamt, doet er vervolgens alles aan om haar leven opnieuw zin te geven; hij meet zich zelfs een alter-ego aan: de grappige Toni Erdmann. Maren Ade’s tragikomedie werd in Cannes bekroond met de prijs van de internationale filmkritiek.

- Tonio
De 21-jarige Tonio wordt na een avond stappen geschept door een auto en komt om het leven. Zijn ouders, A.F.Th. van der Heijden (Pierre Bokma) en Mirjam Rotenstreich (Rifka Lodeizen), worden geconfronteerd met het grootste verlies en vechten elk op hun eigen manier tegen een neerwaartse spiraal van verdriet.

De schrijver raakt geobsedeerd door de vraag wat er met Tonio gebeurde in de laatste uren en dagen voorafgaand aan het ongeluk. Hij reconstrueert het leven van zijn zoon tijdens een radeloze queeste naar zin en betekenis. Paula van der Oests verfilming van de requiemroman van A.F.Th. van der Heijden is de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Het Paff (Parool Film Fest) start woensdagavond met de première van Tonio. Vanaf donderdag is het vijfdaagse evenement toegankelijk voor het publiek.

In totaal zijn er 25 films uit binnen- en buitenland te zien, zowel speel- en animatiefilms als documentaires. Bekijk het volledige programma op de website van het evenement.

Het festival is een initiatief van Het Parool, distributeur September Film en De Filmhallen en vindt plaats van 5 tot en met 9 oktober in De Filmhallen in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden