Parool bij expositie bevrijding Bayeux-Eindhoven

De oplage van de op 21 september 1944 verschenen bevrijdingseditie van Het Parool bedroeg 100.000 exemplaren. Fors formaat en rijker geïllustreerd dan het illegale Parool. Foto ANP Beeld
De oplage van de op 21 september 1944 verschenen bevrijdingseditie van Het Parool bedroeg 100.000 exemplaren. Fors formaat en rijker geïllustreerd dan het illegale Parool. Foto ANP

Al op 18 september 1944 werd Eindhoven bevrijd - deze maand is dat 65 jaar geleden - en op een hieraan gewijde foto-expositie hangt een foto van een Amerikaanse militair die, met brandende peuk tussen zijn vingers, de bevrijdingseditie van Het Parool aandachtig bekijkt.

Het was drie dagen na de bevrijding en de 101 Airbornedivisie had een rustpauze bij het Van Abbemuseum.

De in foto-expositie 65 jaar bevrijding Bayeux-Eindhoven in de Eindhovense bibliotheek, gevestigd in het oude Philipsgebouw De Witte Dame, laat zien hoe de bevrijding werd beleefd in Eindhoven én Bayeux, al op 7 juni 1944 bevrijd. Eindhoven en Bayeux behoorden in hun eigen land tot de eerste steden die werden bevrijd.

De Bayeuxfoto's werden gemaakt door professionele geallieerde militaire fotografen. De Eindhovense foto's door professionele fotografen en amateurs. Het is onbekend wie de foto van de Paroollezende militair maakte.

De eerste krant van vrij Frankrijk - La Renaissance du Bessin - verscheen al op 23 juli 1944.

De vriendschappelijke banden tussen Bayeux en Eindhoven bestaan nog steeds. Jaarlijks op 18 september wordt de bevrijdingsfakkel voor Eindhoven in Bayeux opgehaald waarmee het bevrijdingsvuur voor het stadhuis wordt ontstoken; het begin van de jaarlijkse lichtjesroute.

De oplage van de op 21 september 1944 verschenen bevrijdingseditie van Het Parool bedroeg 100.000 exemplaren. Fors formaat en rijker geïllustreerd dan het illegale Parool. Op de voorpagina portretten van Wilhelmina, Juliana en Bernhard en een 'Welkomstgroet aan ons Koninklijk Huis'. Gemeld werd dat de bevrijding was begonnen was bij Maastricht.

De oorlog ging in de rest van het land gewoon door, al had de bevrijdingseditie zeer optimistisch gekopt: 'De dag is daar, alles is volbracht!'
Het formaat werd kleiner. Prijs per nummer 10 cent. Verkoop in de boekhandel en via straatverkoop.

De zuidelijke editie van Het Parool kwam van de pers bij drukkerij P. van Lieshout te Eindhoven. Ook de redactie, bestaande uit N.J. van de Sande Bakhuyzen en B.J. Kam, was gevestigd te Eindhoven, aanvankelijk op de Lijsterlaan 12.

In oktober werd de komst aangekondigd van 'Éen Parool voor het bevrijde Nederlandsche gebied'. Onder het Paroollogo kwam te staan 'Weekblad voor bevrijd Nederland, orgaan der vrije pers'. Er kwam zelfs een abonnementsprijs: ¿ 1,25 per kwartaal.

Het laatste nummer van het illegale Parool, nummer 99, verscheen op 6 mei 1945: 'De capitulatie is thans een feit'. (HANS HOEKSTRA)

De foto-expositie '65 jaar bevrijding Bayeux-Eindhoven' is nog te bezichtigen t/m 18 oktober in de Eindhovense bibliotheek, gevestigd in De WitteDame, Emmasingel 12.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden