Parlementslid Zuid-Korea veroordeeld voor hoogverraad

Het linkse Zuid-Koreaanse parlementslid Lee Seok-ki is vandaag veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor het voorbereiden van een pro-Noord-Koreaanse opstand. Lee zou bij het uitbreken van een oorlog op het Koreaanse schiereiland de Noord-Koreaanse regering willen helpen de macht in het zuiden te grijpen.

Redactie
Zuid-Koreaans parlementslid Lee Seok-ki in het midden. Beeld afp
Zuid-Koreaans parlementslid Lee Seok-ki in het midden.Beeld afp

Lee werd in september gearresteerd omdat hij met collega's zou hebben gesproken over aanvallen op de Zuid-Koreaanse infrastructuur. Volgens het hof vormde zijn plan een 'substantiële bedreiging' voor de staatsveiligheid. Een jaar geleden liepen de spanningen tussen beide Korea's hoog op. Zo dreigde Noord-Korea Seoul in een vlammenzee te veranderen en was het communistische land eventueel bereid tot een nucleaire aanval op Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Lee ontkent alle beschuldigingen. Volgens hem hebben de Zuid-Koreaanse inlichtendiensten bewijsmateriaal gemanipuleerd in een poging de aandacht af te leiden van hun vermeende betrokkenheid bij een illegale verkiezingscampagne. De partij van Lee zegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

In de Zuid-Koreaanse politiek worden linkse politici vaak pro-Noord-Korea genoemd om hen te stigmatiseren en te associëren met de aartsvijand. De Zuid-Koreaanse Nationale Veiligheidswet verbiedt het om sympathie te tonen voor het Noord-Koreaanse regime.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden