Parlementariër gevlucht uit ‘homofoob’ Brazilië

Een Braziliaanse parlementariër is gevlucht voor het homofobe klimaat. Volgens hem is de situatie verergerd sinds de verkiezingswinst van president Bolsonaro, die premier Rutte sprak in Davos.

Jair Bolsonaro en Mark RutteBeeld Alan Santos/PR

Jean Wyllys, de eerste openlijk homoseksuele parlementariër in Brazilië, is naar het buitenland uitgeweken vanwege dreigementen tegen hem en zijn familie. Volgens Wyllys is de situatie verslechterd sinds de verkiezingsoverwinning van Jair Bolsonaro, de extreemrechtse president die in de campagne fel ageerde tegen homoseksuelen en andere minderheden.

Wyllys verblijft momenteel in Europa, op een niet nader aangeduide plaats. Van daaruit gaf hij een interview aan de krant Folha de S. Paulo. Daarin zegt hij dat zijn reputatie is beschadigd door een lastercampagne op sociale media.

De 44-jarige Wyllys, die in zijn land bekendheid verwierf door de Braziliaanse versie van Big Brother te winnen, ziet af van een derde termijn als parlementariër. Hij zegt er genoeg van te hebben om omringd door lijfwachten door het leven te gaan.

Wyllys stond onder bewaking sinds de moord vorig jaar op een populaire partijgenoot en gemeenteraadslid in Rio de Janeiro, Marielle Franco. Haar dood had veel weg van een executie. Franco – zwart, lesbisch, afkomstig uit een van Rio beruchtste sloppenwijken – was een bondgenoot van Wyllys.

De druppel was voor Wyllys het nieuws dat een zoon van president Bolsonaro als afgevaardigde in het parlement van de deelstaat Rio in zijn staf familieleden heeft opgenomen van een voortvluchtige politieagent, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord.

“Het was niet Bolsonaro’s verkiezing zelf. Het was het geweldsniveau dat is toegenomen sinds zijn verkiezing,” aldus Wyllys in het vraaggesprek. Naast de constante stroom dreigementen werd hij op straat belaagd, zelfs in aanwezigheid van lijfwachten. “Ik wil mezelf niet opofferen. Ik wil mezelf beschermen en in leven blijven.”

Gevaarlijk

Zijn partij – Socialisme en Vrijheidspartij genaamd – heeft laten weten dat Wyllys zal worden opgevolgd door een andere openlijk homoseksuele politicus: David Miranda, raadslid in Rio en echtgenoot van de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die een Pulitzer won voor zijn onthullingen over klokkenluider Edward Snowden.

“Wyllys’ vertrek bewijst dat het uitoefenen van democratie gevaarlijk kan zijn in Brazilië,” zei Mauricio Santoro, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Rio, tegen persbureau AP.

Als parlementariër lag Wyllys vaak overhoop met Bolsonaro, destijds ook lid van het Huis van Afgevaardigden. Enkele uren na het verschijnen van het interview plaatste Bolsonaro vanuit Davos – bij de jaarlijkse top van regeringsleiders en ondernemers – een aantal tweets die door velen werden gezien als het bejubelen van Wyllys’ vertrek. De president ontkende dat even later.

In Davos had Bolsonaro een korte ontmoeting met premier Rutte. De premier zei met hem te willen kennismaken om te zien welke kansen er liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Kritiek op Nederlandse premier

Die stellingname leidde tot kritiek op sociale media. Ook PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen is kritisch: “Rutte moet het gesprek met Bolsonaro beginnen met een harde veroordeling van diens seksistische, racistische en homofobe opmerkingen. Rutte moet mensenrechten beschermen in plaats van alleen de belangen van multinationals en beleggingsfondsen te behartigen.”

“Een homo-parlementslid is het land ontvlucht vanwege doodsbedreigingen. Daar moet Rutte de Braziliaanse president op aanspreken. Schandelijk en teleurstellend dat Rutte het alleen maar over economische kansen heeft.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden