Parlementaire geschiedenis: Turkmenistan krijgt een tweede politieke partij

Het door een tandarts autoritair geregeerde Turkmenistan krijgt nog een politieke partij. Het land had er al een: de Democratische Partij (DP) van alleenheerser Koerbangoeli Berkimoechamedov. De nieuwe partij heet Partij van Industriëlen en Ondernemers en is opgericht nadat de machtige tandarts, die president, premier, legerleider en partijleider van de DP is, had bevolen dat er een meerpartijenstelsel moet komen.

De toren in de Turkmeense hoofdstad met een gouden standbeeld van de voormalige dictator Niyazov. Vroeger draaide het 24 uur per dag met de zon mee. Dat is nu gestopt. Beeld ANP
De toren in de Turkmeense hoofdstad met een gouden standbeeld van de voormalige dictator Niyazov. Vroeger draaide het 24 uur per dag met de zon mee. Dat is nu gestopt.Beeld ANP

Vandaag heeft het land er dus in één klap dubbel zoveel partijen. De beslissing van Berkimoechamedov ligt in de lijn van zijn beleid om het land aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders.

Turkmenistan bezit volgens British Petroleum (BP) de vierde grootste gasvoorraad van de wereld. Probleem is dat Turkmenistan in het buitenland een niet al te beste reputatie heeft. Dat moet dus anders, vindt Berkimoechamedov. Eerder besloot hij ook al een aantal ronduit absurde maatregelen van zijn voorganger, de excentrieke dictator Saparmurat Niyazov.

Zo verbood Niyazov de opera en het circus wegens 'niet passend bij Turkmenen'. Ook trok hij van de één op de andere dag de pensioenen van honderdduizenden bejaarden in, en sommeerde hen de ontvangen bedragen van de twee jaar daarvoor aan hem terug te betalen. Deze twee maatregelen heeft Berkimoechamedov inmiddels (deels) teruggedraaid.

Maar het verbod op honden in de hoofdstad ('die stinken'), make-up voor televisiepresentatrices ('Turkmeense vrouwen zijn zonder al mooi genoeg') of gouden tanden ('kauw op beenderen, dat doen honden ook, en die hebben sterke tanden') blijven vooralsnog gehandhaafd.

Pretpark
Toch probeert Berkimoechamedov een 'normalere' leider te zijn dan zijn oppermachtige voorganger. De komst van de nieuwe partij is een stap, maar eerder hervormde de Turkmeense president het onderwijs, en maakt hij zich sterk voor een betere infrastructuur en meer inkomsten uit de toeristenindustrie.

In kader van dat laatste liet Berkimoechamedov een gigantisch pretpark aanleggen in Awaza, eens een eenvoudig dorpje aan het strand. Luxe hotels, marmeren voetpaden en aangelegde parken op het strand moeten toeristen uit binnen- en buitenland lokken. Probleem is dat het voor de eerste onbetaalbaar is, en de tweede groep het land bijna niet inkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden