Parkeren met 'asobak' wordt een dure grap

AMSTERDAM - Parkeerders in Amsterdam moeten in de toekomst mogelijk hun kenteken bij de parkeerzuil intoetsen om te zien welk tarief ze betalen. Op die manier denkt de gemeente zware, grote en vervuilende personenauto's extra te kunnen laten betalen.Via het vergunningensysteem is zo'n 'gedifferentieerd' parkeerbeleid al mogelijk, maar de gemeente doet nu ook onderzoek naar de mogelijkheid via de parkeermeters vuile auto's zwaarder te belasten en kleine, schone wagens te ontzien.

De gemeente heeft al bij het rijk bepleit de gedifferentieerde tarieven wettelijk mogelijk te maken.

PvdA-wethouder Tjeerd Herrema van Verkeer sprak over het plan in een debat over mobiliteit en milieu in de AutoRAI. Het idee komt in het Actieplan Luchtkwaliteit, dat Herrema opstelt om de lucht in de stad schoner te krijgen. Daarin komt ook het voorstel vergunninghouders met vervuilende auto's zwaarder te belasten.

Volgens het plan gaan in ieder geval eigenaren van auto's met zwaardere en dieselmotoren bij de automaten extra parkeergeld betalen. Wie milieumaatregelen treft, zoals het aanbrengen van een roetfilter, krijgt korting.

Een ambtenaar van Herrema wist in de RAI te vertellen dat de technische mogelijkheden voor verschillende parkeertarieven per auto er al zijn. Parkeerders moeten in het gedifferentieerde tarievensysteem bij de parkeerpalen eerst het kenteken van hun auto invoeren alvorens geld in de meter te doen of te chippen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer kan via het kenteken de informatie over het type auto en de motor leveren.

De 'smartparkeerpaal' kan deze gegevens allemaal verwerken. De 'asobakken' of 'PC Hoofttractoren', terreinwagens die in Amsterdam onderwerp van irritatie en discussie zijn, zullen niet worden geweerd, maar kunnen door het nieuwe systeem wel extra zwaar worden belast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden