Parkeervergunning Centrum wordt fors duurder

Bewoners van de binnenstad van Amsterdam moeten meer betalen voor een parkeervergunning. Het tarief zal de komende jaren extra worden verhoogd om alle parkeerplannen te kunnen uitvoeren.
Dat zegt voorzitter Jeanine van Pinxteren (GroenLinks) van stadsdeel Centrum vandaag in een interview met Het Parool.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De verhoging van het tarief is onvermijdelijk als de gemeente de plannen van VVD-wethouder Eric Wiebes wil uitvoeren.
Die plannen voorzien er onder andere in dat parkeerplaatsen op straat verhuizen naar nieuwe en bestaande parkeergarages, opdat voetgangers en fietsers op straat meer ruimte krijgen. Overigens de voorlichter van Wiebes ontkent dit. Die benadrukt: 'Er zijn geen extra middelen nodig om de parkeerplannen van Wiebes uit te voeren.'

Bewoners van de binnenstad betalen nu 422 euro per jaar voor een parkeervergunning, dik 1,15 euro per dag. Voor ondernemers is dat ruim 675 euro per jaar. Die tarieven worden jaarlijks met vijf procent verhoogd, maar volgens Van Pinxteren is dat niet voldoende. 'Als we alle plannen willen uitvoeren, is het geld in het Garagefonds in 2021 helemaal op.' Volgens haar moeten de tarieven in 2021 in elk geval met 50 procent zijn gestegen. 'Misschien is een verhoging van tien procent per jaar vereist. Dat zijn we nu aan het berekenen.'

Met geld uit het Garagefonds wordt de bouw van de parkeergarages op de Vijzelgracht (250 plaatsen) en bij het Marnixbad (800 plaatsen) gefinancierd. Daarnaast zullen met dat geld honderden parkeerplaatsen worden gehuurd in bestaande garages.

Eerder werd bekend dat het stadsdeel 150 plaatsen in de Q-Parkgarage op de Appeltjesmarkt wil huren om parkeerplaatsen op de Elandsgracht op te heffen. Gisteren meldde Van Pinxteren dat ook in de Haarlemmerstraat en op de Haarlemmerdijk parkeerplaatsen zullen verhuizen naar een garage op het Haarlemmerplein. Parkeren op straat is daar dan alleen tussen zes uur 's avonds en negen uur 's ochtends toegestaan.

Lees het hele artikel in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden