Parkeertarieven fors omhoog: stijgingen tot 100 procent

Niet alleen in het centrum, ook in veel stadsdelen gaat het parkeertarief fors omhoog. In sommige buurten wordt het verdubbeld. De binnenstad bereikt een record van 7,50 per uur.

Ruben Koops en Marc Kruyswijk
Een uur parkeren in het centrum kost €7,50 Beeld ANP
Een uur parkeren in het centrum kost €7,50Beeld ANP

Het Amsterdamse stadsbestuur hoopt met de forse verhoging van het parkeertarief mensen te ontmoedigen de auto te pakken, zegt PvdA-wethouder Sharon Dijksma.

De verwachting is dat hierdoor duizend parkeerplaatsen minder nodig zijn in het centrum. De verhoging van de tarieven, per april 2019, moet leiden tot ­33 miljoen euro extra inkomsten. Die worden ingezet om openbaar vervoer en de fiets te stimuleren en de stad autoluwer te maken.

Meer betalen voor parkeren 'helpt Amsterdammers en bezoekers om bewustere keuzes te maken welk vervoermiddel zij kiezen en hoe zij omgaan met schaarse openbare ruimte', schrijft het stadsbestuur donderdag aan de gemeenteraad.

Waterbedeffect
De nieuwe tariefgebieden zijn overzichtelijker dan het huidige systeem. Het tarief wordt naarmate de afstand tot het centrum toeneemt trapsgewijs steeds 1,50 of 1 euro goedkoper.

De stevigste verhogingen zijn te zien in De Pijp, rond de Zuidas en in een aantal wijken in West zoals de Bellamybuurt en de Staatsliedenbuurt. Hier gaan bezoekers 6 euro per uur betalen, terwijl dat voorheen 3 of 4 euro was. Ook in de Dapperbuurt en de Diamantbuurt stijgen de prijzen soms met wel 100 procent. In de Indische Buurt gaat het om een stijging van 75 tot 85 procent.

Volgens Dijksma mag het verschil tussen de tariefsgebieden niet te groot zijn om te voorkomen dat er een waterbedeffect optreedt, waarbij automobilisten uitwijken naar minder dure buurten.

Noord en Zuidoost zijn grotendeels uitgezonderd van tariefsverhogingen, omdat het waterbedeffect daar niet speelt en de parkeerdruk er lager is.

Draagvlak
De verhoging van de bezoekerstarieven, de eerste sinds 2009, raakt niet alleen automobilisten van buiten de stad: 38 procent van de bezoekers in het centrum bestaat uit Amsterdammers die daar geen parkeervergunning voor hebben.

Dijksma heeft besloten de bewonerstarieven vooralsnog ongemoeid te laten. "Dit raakt Amsterdammers, we willen wel draagvlak houden voor ons beleid. Maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst ook kijken naar de hoogte van de bewonersvergunningen."

Omdat de maatregel voor sommige groepen ingrijpend is, wordt de bezoekersvergunning uitgebreid. Stadsdelen die nu maximaal 10 en 30 kortingsuren per maand aanbieden, krijgen er straks 40 per maand.

Een bezoekersvergunning stelt automobilisten in staat met 50 procent korting op het tarief te parkeren. Maar door verhogingen van soms 100 procent zal het vaak alsnog een stuk prijziger zijn om bezoek voor de deur te laten parkeren.

Lees het volledige interview met Dijksma: 'We willen groen en ruimte'

1 uur parkeren in het centrum van:

Londen €7,62
Amsterdam €7,50
Kopenhagen €4,69
Parijs €4,00
Rotterdam €4,00
Berlijn €3,00

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden