Parkeertarieven explosief gestegen

Flos (VVD): ''Na het vertrek van de VVD uit het college, en sinds de komst van GroenLinks, zijn de parkeertarieven onder de PvdA-wethouder Tjeerd Herrema geëxplodeerd.'' Foto Jan van Breda Beeld
Flos (VVD): ''Na het vertrek van de VVD uit het college, en sinds de komst van GroenLinks, zijn de parkeertarieven onder de PvdA-wethouder Tjeerd Herrema geëxplodeerd.'' Foto Jan van Breda

AMSTERDAM - De parkeertarieven in Amsterdam zijn de afgelopen drie jaar met dertig procent gestegen. In vijf buurten, waaronder de Vondelbuurt en de Oosterparkbuurt, stegen de tarieven met maar liefst 82 procent in één jaar tijd. Dit blijkt uit antwoorden van de gemeente op vragen van de VVD-fractie.

De inkomsten van de gemeente namen de afgelopen drie jaar met veertig miljoen euro toe. In dezelfde periode stegen in twaalf van de zeventien Amsterdamse wijken de parkeertarieven met meer dan dertig procent.

De spectaculairste stijging van de tarieven werden vorig jaar doorgevoerd in de Vondelbuurt, het noordelijk gedeelte van De Pijp, De Frederik Hendrikbuurt, de Oosterparkbuurt, en de Zeeheldenbuurt. In al deze wijken ging het tarief van 2,20 euro in 2008 naar 4 euro per uur in 2009. In de Grachtengordel-West klom het tarief in dezelfde periode van 3,80 naar 5 euro.

Uit de tarievenvergelijking over de periode 2002-2010 blijkt tevens dat waar de tarieven de laatste drie jaar met dertig procent stegen, ze tussen 2003 en 2006 met negen procent stegen.

De vragensteller, VVD-gemeenteraadslid Robert Flos wil van parkeren dit jaar een verkiezingsthema maken. Hij onderstreept dat die matige stijging van negen procent, die ongeveer overeenkomt met de stijging van de inflatie in de drie jaren, te danken is aan de deelname van de VVD aan het college en vooral aan VVD-wethouder verkeer Mark van der Horst.

Flos: ''Na het vertrek van de VVD uit het college, en sinds de komst van GroenLinks, zijn de parkeertarieven onder de PvdA-wethouder Tjeerd Herrema geëxplodeerd.''

''Wij zijn geschokt. Vooral omdat Herrema er met deze exorbitante verhogingen in is geslaagd zelfs autohater Frank Köhler van GroenLinks te overtreffen,'' aldus Flos.

Eerder deze maand kwam Amsterdam internationaal in het nieuws als duurste parkeerstad wereldwijd, met tarieven ruim boven het niveau van stadscentra als Manhattan in New York.

De gemeente stelt dat het beleid bewust wordt gevoerd om de stad bereikbaar te houden en de lucht schoner te krijgen. Bovendien zouden automobilisten goedkoop aan de rand van de binnenstad kunnen parkeren, bijvoorbeeld voor 6 euro per 24 uur op de P+R-plaatsen langs de beste tram- en metrolijnen, vanwaar ze gratis met vier man met het openbaar vervoer mogen reizen. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden