Parkeeropbrengsten Amsterdam naar recordhoogte

De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar meer parkeergeld geïncasseerd dan ooit. Parkeerbeheerder Cition wil niet alleen controleren of mensen parkeergeld hebben betaald, maar zich ook storten op mensen die hun auto verkeerd hebben neergezet.

null Beeld Klaas Fopma
Beeld Klaas Fopma

De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar meer parkeergeld geïncasseerd dan ooit. Parkeerbeheerder Cition wil niet alleen controleren of mensen parkeergeld hebben betaald, maar zich ook storten op mensen die hun auto verkeerd hebben neergezet.

Betalingsbereidheid
Volgens Citiondirecteur Jørgen Weekers hebben automobilisten in 2013 166 miljoen euro parkeergeld betaald, negen miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Dit zou duiden op 'een hogere betalingsbereidheid'.

De tarieven voor een parkeervergunning zijn gestegen en er was een kleine uitbreiding van het gebied waar voor parkeren moet worden betaald, maar volgens Weekers is de hogere opbrengst vooral toe te schrijven aan de geïntensiveerde controles.

'We hebben vorig jaar 25 miljoen controles uitgevoerd, drie keer zo veel als in 2010. De pakkans is hierdoor omhoog gegaan.' Het streven is het aantal controles nog op te voeren.

Scanscooters
Cition werkt steeds efficiënter door scanauto's en scanscooters te gebruiken. Parkeerwachters kunnen zo vele keren meer auto's controleren dan toen zij nog door de straten liepen. Het aantal medewerkers is gehalveerd, tot minder dan tweehonderd.

Cition is met de gemeente in gesprek over het aanpakken van mensen die hun auto buiten de parkeervakken hebben gezet. Volgens Weekers wordt steeds vaker op de stoep of op laad- en losplekken geparkeerd. 'Nu mogen onze mensen alleen naheffingsaanslagen uitschrijven als iemand in een parkeervak niet heeft betaald. Wij zouden graag zien dat dit verandert.'

Over parkeertarieven is de laatste weken veel politieke beroering ontstaan, nadat PvdA-wethouder Hilhorst had gezegd 'enkele tientallen miljoenen' hiervan te willen gebruiken voor zaken zoals onderwijs en wonen. Volgens Hilhorst zijn de parkeerinkomsten honderd miljoen euro.

Lees vandaag (25-1) meer in Het Parool: Cition als Big Brother

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden