Parkeergarage Staringplein slokt auto's op

Voor de bewoners rondom het Staringplein is de mechanische parkeergarage een bron van frustratie. Als er een storing is, komt je auto niet meer omhoog.

Jelle de Ru
null Beeld anp
Beeld anp

Een garage die je auto voor je parkeert lijkt handig. Met een pasje open je de deuren, je zet je auto in de lift en je ziet hem onder de grond verdwijnen. Vervolgens wordt je auto door het systeem op een vrije plek gezet. Dat scheelt ruimte en tijd, en je auto is beter beveiligd, doordat mensen de garage niet in kunnen.

Voor de bewoners rondom het Staringplein is de mechanische parkeergarage echter een bron van frustratie. Als er een storing is, komt je auto niet meer omhoog.

In 2015 was de garage al eens maanden buiten gebruik wegens een storing.

Pasjes
Volgende week wordt er weer aan de lift gewerkt en de problemen zijn nog lang niet opgelost, aldus buurtbewoner Allard van der Werff: "Er hangt nu zelfs een ledkrant boven de ingang van de garage die aangeeft wanneer aan het systeem wordt gesleuteld. Ik zie geregeld mensen aan de telefoon hangen die niet bij hun auto kunnen. Dan heb je gewoon pech en moet je wachten tot alles weer werkt - dat kan wel ruim een dag duren."

Nu leek de garage het weer even te doen, maar is er een nieuw probleem: nieuwe pasjes kunnen niet meer worden bijgemaakt. Dat was de reactie van de gemeente toen Van der Werff een toegangspas wilde aanvragen.

Inmiddels is de parkeerdruk zo hoog, dat Van der Werff liever zijn auto af en toe een dag kwijt is, dan dat hij hem op de stoep parkeert.

Storingsgevoelig
Na ruim tien jaar de garage vanwege de storingen gemeden te hebben, zou hij graag zo'n pas hebben. "Het zijn wel vijftig parkeerplekken en de groene letters 'vrij' branden altijd."

Ilana Rooderkerk van D66 stelde al schriftelijke vragen over de probleemgarage bij het dagelijks bestuur van het stadsdeel, omdat de klachten zo lang aanhouden.

Een woordvoerder van de gemeente: "Er zijn meerdere klachten bekend rondom deze volautomatische parkeergarage, de installatie is erg storingsgevoelig. Er zijn meer van dit soort garages, bijvoorbeeld in Oost in het Borneohof, maar die vertonen minder kuren. In het derde kwartaal van dit jaar wordt er aan de technische staat van de garage Staringplein gewerkt."

Nog even wachten op de auto dus.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden