Parkeergarage onder water van Oosterdok

Onder het water van het Oosterdok komt een garage met minimaal 350 plaatsen. Foto Peter Elenbaas Beeld
Onder het water van het Oosterdok komt een garage met minimaal 350 plaatsen. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - Er komt een nieuwe parkeergarage voor 350 tot vijfhonderd auto's in het Oosterdok met in- en uitritten evenwijdig aan de Prins Hendrikkade. Het gaat om een nieuwe variant van de omstreden ondergrondse parkeerruimte bij de Geldersekade.

Volgens bestuurder Erik Koldenhof (VVD, Verkeer) van stadsdeel Centrum staat na lang onderzoek de keuze vast voor een garage met minimaal 350 plaatsen onder het water van het Oosterdok. De in- en uitritten komen evenwijdig aan de Prins Hendrikkade en voetgangerspassages worden aangelegd aan de kop van de Geldersekade.

Koldenhof wil ook garages bouwen bij het Marnixbad, bij theater Bellevue en onder het Westeinde.

De Oosterdokgarage kost 25 miljoen euro en wordt gebouwd volgens de wandendakmethode, die ook gebruikt wordt bij andere garages en de aanleg van de metrostations van de Noord/Zuidlijn. Daarbij worden eerst de wanden gestort en het dak geplaatst voordat de bouwput wordt ontgraven.

De investering wordt in veertig jaar terug verdiend, betaald door bezoekers, die dertig procent van de parkeerplaatsen innemen, en de bewoners. Koldenhof wil dat omwonenden hun parkeervergunning kunnen omwisselen tegen een vergunning voor de parkeergarage, voor ongeveer dezelfde prijs. Als gekozen wordt voor een gegarandeerde plaats in de garage, gaat dat tachtig tot honderd euro per maand kosten.

Het stadsdeel zal volgens Koldenhof nog meer parkeerplaatsen schrappen in en rond het wallengebied om de ruimte in de rosse buurt, het 1012-gebied, mooier te maken. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden