Plus

Parkbloemen voor de burgemeester

Bezuinigingen bedreigen de diversiteit van Amsterdamse parken. Met een tweewekelijks bloemetje voor de burgemeester geeft kunstenaarscollectief Ketter & Co de tuinmannen een stem.

Claus Schaapman, tuinman in het Amstelpark, maakt het eerste bloemetje voor de burgemeesterBeeld Irene Fortuyn

Twee weken geleden zaten de knoppen nog verscholen onder een laagje sneeuw, nu kondigen de eerste sneeuwklokjes het naderende einde van de winter aan. Een bosje van deze vroegbloeiers wordt morgen op het bureau van Femke Halsema gezet. Afzender: de 140 tuinmannen en -vrouwen die de Amsterdamse stadsparken onderhouden.

Onder de noemer Bloemen voor de Burgemeester zullen ze elke twee weken een nieuw boeket afleveren bij Halsema. Groot of klein, dat hangt af van het seizoen en welk park de bloemen levert.

Bloemen voor de Burgemeester is onderdeel van het project Tuinbazen, dat twee jaar geleden werd opgezet door kunstenaarscollectief Ketter & Co onder leiding van Irene Fortuyn. "Er wordt al jaren bezuinigd op groen in Amsterdam," zegt zij.

"Wij willen aandacht genereren voor de parken en een podium geven aan de mensen die ze onderhouden. Want dat doet de natuur niet zelf, zoals sommige mensen lijken te denken."

Fortuyn wil de tuinmannen met al hun ervaring en kennis, niet alleen over de flora en fauna maar ook over de buurt, een podium geven. Een deel van die kennis komt nu terecht op het kaartje dat is bevestigd aan de burgemeestersbloemen. Het is een korte uitleg over de bloemen en het park waaruit ze afkomstig zijn, gevolgd door een citaat van de tuinman die het boeket heeft geplukt.

Het spits wordt afgebeten door Claus Schaapman, vaste kracht in het Amstelpark. "De man heeft een schat aan plantenkennis. Als hij met pensioen gaat, dreigt dat allemaal verloren te raken."

Tuinbazenconferentie
Om deze kennis te behouden en delen organiseerde Ketter & Co in samenwerking met de dienst Groen Flora en Fauna van de gemeente Amsterdam, afgelopen zomer een Tuinbazenconferentie. Alle tuinbazen van Amsterdam gingen tijdens deze dag in gesprek met beleidsmakers, een initiatief dat dit jaar een vervolg krijgt in Artis.

"Tuinmannen staan onderaan in de hiërarchie en hun werk wordt door sommigen geassocieerd met taakstraffen. Ze laten niet snel van zich horen maar op de tuinbazendag wordt er naar ze geluisterd. Tijdens de conferentie hebben we van bijna alle tuinbazen een kort videoportret gemaakt waarin ze vertellen waar ze trots op zijn en wat ze vinden dat anders moet", aldus Fortuyn.

Die portretten zijn te zien op de website van Ketter & Co., maar bezoekers aan het Amstelpark, komend jaar de proeftuin van het gezelschap, worden veel directer benaderd. "We kalken iedere maand de activiteiten op de grond die nodig zijn voor het groenonderhoud. Zo zien mensen wat er eigenlijk gebeurt in hun park."

"We betrekken kinderen door middel van kleurplaten en ontwikkelen programma's voor vereenzaamde bejaarden uit de buurt. En voor mannen en vrouwen werkzaam op de Zuidas organiseren we een plukfestival in de rododendronvallei. Die planten kunnen namelijk een schitterende tweede bloei hebben mits de oude knoppen na de eerste bloei worden verwijderd."

"Dat onderhoud kan de vorm aannemen van een teambuildinguitje. En het is ook nog eens rustgevend en goed voor je hoofd. Daar hoef je echt niet voor naar yogales."

Rijkdom van de parken
Amsterdammers mogen zich meer bewust zijn van de rijkdom die de circa vijftig gemeentelijke parken toevoegen aan de publieke ruimte, vindt Fortuyn. "Er moet iets verschuiven in het bewustzijn. In het Vondelpark hebben zich al clubjes georganiseerd om dagelijks samen te tuinieren."

"Op die manier kun je wél zestig rozensoorten laten bloeien en de omgeving divers en bijzonder maken. De groene ruimte is van ons allemaal. Daar mogen we trots op zijn, maar het schept ook een collectieve verantwoordelijkheid. Het park is niet alleen een plek die je gebruikt, maar ook een waar je voor zorgt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden