Parisiennes in broek overtreden de wet

Het verleden kan zo af en toe voor absurde toestanden zorgen in het heden. Zo is het bij wet verboden voor Parijse vrouwen om 'zich te kleden als een man'. De regel verbiedt het Parisiennes simpelweg om zich in het openbaar te vertonen gekleed in een broek.

Redactie/ Elise Kuit
Parijs, strenger dan Sudan? Beeld reuters
Parijs, strenger dan Sudan?Beeld reuters

De wet werd in 1799 ingesteld door de politiechef van de Franse hoofdstad om het vrouwen te verbieden zich 'als een man te gedragen.' Een uitzondering op de regel kon enkel aangevraagd worden bij het stadsbestuur en werd slechts verleend aan vrouwen die een medische reden konden voorleggen om gebroekt door het leven te gaan. Dat meldt de site van Huffigton Post.

In theorie hanteert de decadente lichtstad hiermee een strenger kledingbeleid dan pakweg een streng islamitische staat als, zeg, Sudan. Een vrouwelijke Franse senator heeft inmiddels een verzoek ingediend om de broekenban eindelijk officieel op te heffen.

Hoewel het opheffen van de ban een vanzelfsprekendheid lijkt, is het niet de eerste poging die ondernomen wordt om Parijse vrouwen legaal in de broek te krijgen. Zo trachtte het stadsbestuur in 1969 nog van de wet af te komen, maar kreeg men nul op het rekest van de politiechef die hen wandelen stuurde omdat hij het 'onverstandig' vond een voorschrift te wijzigen over iets 'zo grilligs als de modetrends'. Met andere woorden: het zou zomaar kunnen dat vrouwen na het afschaffen van de wet, toch weer massaal aan de rok willen.

Grondwet

Dat het voorschrift al sinds 1946 in strijd is met de Franse grondwet, die volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen voorschrijft, schijnt al net zo min een goede reden voor een officiële annulatie te zijn. En evenmin dat het gehele vrouwelijke deel van het politiecorps in Parijs de wet aan de uniformlaars lapt, gezien de politie zelf hun vrouwelijke medewerkers verplicht een broek te dragen.

Maar de Parisiennes hebben legale perspectieven mochten ze er op staan zich met een pantalon op straat te begeven. Sinds 1892 is er geen probleem zolang de dame in kwestie de leidsels van een paard in handen heeft (en houdt) en niet later dan in 1909 is het vestimentair toegelaten mits gezeten op een fiets, dan wel met een tweewieler aan de hand.

De Franse senatrice geldt ook als een uitzondering op de regel. Sinds 1980 is het politica's toegestaan in broek de werkvloer te betreden. In 1972 leidde de ban nog tot een hilarisch opstootje in het parlement, toen een vrouwelijke volksvertegenwoordiger de toegang werd geweigerd omdat ze een broek droeg en boos uitriep: 'Geen probleem, als dit ding u zo stoort, heb ik hem zó uitgetrokken!' Wat de reactie van het kabinet daarop was, is niet bekend.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden