Plus

Parfum van de Damkerstboom: 'Dit wordt een lekker geurtje'

De kerstboom op de Dam wordt dit jaar niet vernietigd, maar verwerkt tot een parfum. 'Nu ruikt het nog naar zwavel, maar dat komt helemaal goed.'

Boye en Noelle stampen de versnipperde boom goed aan.Beeld Dingena Mol

"Daar gaat ons kindje," zegt Noëlle Dorenbos (23) glunderend terwijl ruim duizend kilo kerstboom - gehakseld en versnipperd - in de ketel van een destilleerderij in de Noord-Hollandse Wieringermeerpolder verdwijnt. De reden: er wordt parfum van gemaakt. De bewuste boom, een ruim 21 meter lange Nordmannspar, stond vorig najaar nog in de achtertuin van een Duitse familie, maar werd gekapt om tijdens de afgelopen feestdagen de Dam te ­sieren.

Noëlle en haar broer Boye Dorenbos (28) zijn eigenaren van het bedrijfje Ruik en maken parfums van uitsluitend plantaardige ingrediënten. Begin deze maand kregen ze acht ton aan hout en takken van de boom op de Dam mee. Nu is het moment aangebroken dat die de grote ­ketel ingaan.

Via stoom die van onder de ketel in gaat, wordt de geur van de spar opgenomen. Dan volgt een weg door een buizensysteem waar de hete lucht afkoelt en condenseert in de olie waar het Boye en Noëlle om te doen is. In een grote rond­bodemkolf - voor de leek: een attribuut dat ­direct doet denken aan het scheikundelokaal - wordt het extract opgevangen.


Als het eerste emmertje getapt wordt, slaken broer en zus Dorenbos verheugde kreten. Hoewel de ongeoefende neus een zwavelachtige geur oppikt, zijn Boye en Noëlle tevreden. "Eerst denk je: o jee. Maar het komt altijd goed," zegt Boye. "Als je je best doet, ruik je een zoete ondertoon, een beetje theeachtig. Ik maak me totaal geen zorgen, dit wordt een lekker geurtje. Het moet nog even rijpen."

Ze hopen dat de boom goed is voor tien liter etherische olie om daar uiteindelijk zeventig flesjes parfum van te maken die in september klaar moeten zijn. Ruik maakte eerder een luchtje met als basis etherische olie uit de schillen van perssinaasappelen. Schillen die anders in de prullenbak verdwenen.

New York
"We denken in reststromen," zegt ­Noëlle. "Als ik iets weggooi, betrap ik mezelf op de gedachte: o, maar daar zit nog zo veel geur aan. Bananenschillen of het blad van een tomaat bijvoorbeeld. Vet zonde." Op verspilling hebben de Dorenbosjes het niet.

De talloze ontheemde kerstbomen die in ­januari op straat eindigen, ­waren ze dan ook een doorn in het oog. Zeker omdat het dennenhout rijk is aan geurlagen en daarmee zeer geschikt voor parfum. "Maar veel kerstbomen zijn bespoten," zegt Boye. "Dat wil je niet op je huid. Dus het verwerken van bomen die bij mensen thuis stonden, was geen optie."

Noëlle: "Bovendien wilden we het groots aanpakken, dus waarom niet die enorme boom op de Dam?" Als Den - zoals het luchtje zal heten - een succes wordt, gaan Boye en Noëlle volgend jaar weer aan de slag met kerstbomen. Noëlle: "Die in New York lijkt me een goeie." Maar eerst moeten de sappen van de den op de Dam tot iets lekkers worden gebrouwen. Het eerste flesje gaat straks naar de Duitse familie bij wie de boom decennia lang kon groeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden