'Parel aan de Amstel' Jagershuis met sloop bedreigd

't Jagershuis op de Amstelveense oever van de Amstel bij Ouderkerk wordt met sloop bedreigd. De plannen stuiten op verzet. 'Ik kon mijn ogen niet geloven.'

Vastgoedgigant Breevast wil op de plek van 't Jagershuis zeven vrijstaande villa's aan het water bouwen Beeld Charlotte Odijk

Karaktermoord, noemt Wim Compier de plannen om 't Jagershuis aan de overkant van de straat te slopen. "Moord op het karakter van deze buurt," verduidelijkt de gepensioneerde aannemer die is geboren en getogen in Buurt over Ouderkerk, zoals dit schilderachtige deel van de gemeente Amstelveen officieel heet.

"Mijn betovergrootvader is hier in 1868 neergestreken. De familie heeft hier veel voetsporen liggen. 't Jagershuis is belangrijk voor ons."

Geen toekomst
En nu ligt er een voorstel op tafel om het voormalige hotel-restaurant aan de Amstel te slopen. De eigenaar van de twee panden - Aemstel Monuments, onderdeel van vastgoedgigant Breevast - ziet voor de horeca geen toekomst meer op deze plek. In de zomer presenteerde Breevast aan de omwonenden van 't Jagershuis een maquette van zeven tamelijk fors geprijsde vrijstaande villa's aan het water. Compier stond erbij en keek ernaar. "Ik kon mijn ogen niet geloven."

De verontwaardiging is deels genetisch bepaald. Betovergrootvader Hein Compier combineerde een timmermansbedrijf met het kleine café voor de schippers die het jaagpad van Uithoorn naar Amsterdam volgden. Vader Hennie Compier heeft in de jaren zestig zelf 't Jagershuis opnieuw opgebouwd, daarbij streng op de vingers gekeken door monumentenzorg. "Een parel aan de Amstel," zegt Compier over het resultaat.

De restauratie in de jaren zestig was het startsein voor een nieuwe periode van bloei. De oude kroeg waar het bier nog in flessen werd verkocht, veranderde in een hotel-restaurant van standing dat zich vooral in de jaren negentig met de toen nog jonge chef Ron Blaauw in de keuken een uitstekende reputatie verwierf. Eerbetoon was er ook voor de twee panden die in 1970 net als een tiental andere historische panden op de Amstelzijde een plek kregen op de lijst met rijksmonumenten.

Feitelijk nieuwbouw
Een halve eeuw later is alles anders. Het restaurant sloot in 2015 de deuren na een faillissement en 't Jagershuis staat nu op het punt weer te worden afgevoerd van de monumentenlijst.

Op verzoek van Breevast dat stelt dat het bezit feitelijk niet ouder is dan de restauratie, en daarom niets op de lijst te zoeken heeft. Eind vorig jaar diende het bedrijf een verzoek in bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed om 't Jagershuis van de lijst af te voeren, en zo de weg vrij te maken voor een lucratief afscheid van de belegging.

De Rijksdienst heeft inmiddels laten weten te willen meewerken aan het verzoek, tot verbazing van de buurt. "Het is toch merkwaardig dat een gebouw eerst kennelijk goed genoeg is voor een plek op de lijst, en vervolgens gewoon weer wordt afgevoerd," zegt Compier.

Nauwelijks historisch materiaal
Een woordvoerder van de Rijksdienst laat weten dat een inspectie heeft geleerd dat er bij de restauratie nauwelijks historisch materiaal is gebruikt, en dat 't Jagershuis daarmee feitelijk een nieuw gebouw is.

Drie organisaties uit Amstelveen hebben bezwaar aangetekend tegen die beslissing. Die procedure loopt nog. Intussen wordt ook gekeken naar de gemeenteraad van Amstelveen en verantwoordelijk wethouder Herbert Raat.

Een woordvoerder laat weten dat de gemeente een verzoek om een sloopvergunning in behandeling zal nemen, met de toevoeging dat het pand deel uitmaakt van het beschermd dorpsgezicht, en dat plannen van Breevast het straatbeeld intact zullen moeten laten.

Verdacht in Italië
In Buurt over Ouderkerk worden ook de jongste ontwikkelingen rond de hoogste baas van Breevast, Frank Zweegers, op de voet gevolgd. Hij werd vorige maand door de Italiaanse autoriteiten bij het eiland Capri van zijn jacht geplukt op verdenking van het aanbieden van steekpenningen. Ook de gemeente Amstelveen zegt een vinger aan de pols te houden.

Dat de bedrijfsvoering bij Aemstel Monuments niet tot stilstand is gekomen, bewijst een mail die vorige week naar de omwonenden van 't Jagershuis werd verstuurd. In de mail liet Breevast weten van een 'externe partij' het verzoek te hebben gekregen Oost-Europese bouwvakkers en schoonmakers tijdelijk te huisvesten.

De vraag aan de omwonenden was hoe zij hier tegenover staan. Vastgoedhumor, was de eerste reactie van de buurtbewoners, maar helemaal gerust zijn ze er niet op. Breevast was niet bereikbaar voor commentaar.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden