Pardonregeling in Amsterdam voor 2000 mensen

AMSTERDAM - Naar verwachting komen tweeduizend vluchtelingen in Amsterdam in aanmerking voor een verblijfsvergunning volgens de pardonregeling. Dit schrijft de gemeente in een notitie over de uitvoering van de regeling in de stad.In heel Nederland zullen ongeveer dertigduizend vreemdelingen profiteren van het generaal pardon, waaraan het kabinet eind vorige maand zijn fiat verleende.

De gemeente gaat actief op zoek naar mensen die van de regeling gebruik kunnen maken. Volgende maand gaat voor hen in de Zuiderkerk een speciaal pardonloket open, waar de aanvragen in ontvangst worden genomen. Het loket wordt bemand door medewerkers van Vluchtelingenwerk, de Raad van Kerken en het Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen (ASKV). Zij sturen de verzoeken door naar de gemeente, die onderzoekt of de aanvragers aan alle criteria voldoen.

Van de meeste kandidaten voor de pardonregeling zijn de gegevens bekend bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND). Voor de duizenden niet-bekende aanvragers zal landelijk 'een pardonbank' worden opgericht, een centrale databank met de gegevens van deze mensen. Op deze manier kan ook worden voorkomen dat personen zich in twee gemeenten tegelijk aanmelden.

De pardonregeling geldt voor vreemdelingen die onder de oude Vreemdelingenwet (voor 1 april 2001) een verblijfsvergunning hebben aangevraagd en sindsdien ononderbroken in Nederland zijn geweest. In sommige gevallen hebben mensen geen recht op het generaal pardon, bijvoorbeeld als zij een gevaar vormen voor de nationale veiligheid of als zij in verschillende asielprocedures van verschillende identiteiten of nationaliteiten gebruik hebben gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden