Paranoia

Wat ik nooit weet, dokter, is of ik aan ernstige paranoia lijd als ik iets over het Wildersproces lees. Nu lees ik weer dat arabist Hans Jansen, getuige in het proces, door de politie in het buitenland is ondervraagd over de rol van rechter Tom Schalken. Jansen verbleef in het buitenland omdat hij bedreigd werd.

Nu verbleef Jansen daar weliswaar op eigen initiatief, maar toch... Hijzelf laat weten: ''Geen instantie die zich met bedreigingen bezighoudt, heeft mij geadviseerd uit Nederland te vertrekken. Dat is míjn keuze. Ik zit nu eenmaal liever onder de palmen dan achter de geraniums.''

Ik vind dat schokkend.

Vervolgens laten de rechercheurs in het vliegtuig de tape met het verhoor liggen. Slordige rechercheurs, dus ook een slordig verhoor, denk ik dan. En gevaarlijk: wat als de tape in verkeerde handen terecht was gekomen?

Ik vind dat schokkend.

(Overigens: een tape? Voor interviews gebruik ik al jaren mijn mobieltje en ik mail alles meteen door.)
Bertus Hendriks, journalist en Midden-Oostendeskundige, heeft voor het onderzoek eigenhandig alle e-mailcorrespondentie van Jansen ter beschikking gesteld van het Openbaar Ministerie. Dat een journalist dat doet met persoonlijke correspondentie, zonder dat Jansen dat volgens De Telegraaf wist.

Ik vind dat schokkend.

Dan lees ik in onze krant dat de rechters in het Wildersproces zijn 'bezweken' onder de mediadruk. De commissie Meijerink, die het proces in opdracht van het gerechtsbestuur onderzocht, concludeerde: 'De (straf) kamer is daarin onvoldoende begeleid en heeft niet goed onder ogen gezien dat haar optreden zeer kritisch zou worden bekeken op politieke vooringenomenheid.'
Onze rechters kunnen niet goed omgaan met mediadruk.

Ik vind dat schokkend.

Dan lees ik dat door het Wildersproces een geweldige ruzie is ontstaan tussen rechters. Rechters verweten wrakingsrechters dat ze waren aangetast in hun integriteit, de wrakingsrechters werden vervolgens voor joker gezet door de advocaat-generaal bij de Hoge Raad, die weer zijn keutel moest intrekken... Kortom: enorme problemen.

Dat vind ik schokkend.

Of ben ik paranoïde, dokter?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden