Review

Paradiso. An Amsterdam stage affair ****

null Beeld

Regie: Jeroen Berkvens

We kunnen Paradiso. An Amsterdam stage affair gerust een ode aan 's lands bekendste muziekpodium noemen. De documentaire beschrijft een dag uit het leven in Paradiso, gezien door de ogen van een aantal grote namen uit de nationale en internationale muziekwereld.

Van aankomst, soundcheck, het rondgehang in kleedkamers tot en met het moment van het betreden van het podium en de confrontatie met die, op een goede avond, dampende bak mensen, die op het punt van extase, vervoering of ontploffing staat.

Berkvens, die eerder mooie muziekdocumentaires maakte over Nick Drake en Jimmy Rosenberg, spreekt met mensen als Paul Weller, Chuck D., Maxi Jazz, Henry Rollins en Martha Wainwright.

'Je kunt niet hier komen en lui zijn,' zegt veteraan Chuck D. van Public Enemy. Als rode draad volgen we ook Tim Knol op de dag van zijn Paradisodebuut, wat een mooi contrast oplevert met de getekende koppen van types als John Lydon, die met een paar van de mooiste uitspraken komt: 'Een beetje talent kan hier geen kwaad.' Wat een andere manier is om te zeggen dat Paradiso meedogenloos kan zijn.

Berkvens heeft een mooie vorm gevonden voor zijn film, waarbij het gebruik van een splitscreen aansluit bij de dynamiek van het leven voor en achter de schermen. (Mark Moorman)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden