Paradepaardjes: het appelmeisje

Theaterfestival De Parade zal de harten van menig cultuurliefhebber nog zeker een volle week sneller doen kloppen. Parool.nl ging op zoek naar echte paradepaardjes: bezoekers, artiesten en medewerkers die helemaal passen bij de sfeer van dit unieke festival. Vandaag: Appelmeisje Bien dat bezoekers voorziet van verse appels met suiker en kaneel.

Appelmeisje Bien verkoopt verse gesuikerde, appels aan het festivalpubliek. Beeld Nathalie Verloop
Appelmeisje Bien verkoopt verse gesuikerde, appels aan het festivalpubliek.Beeld Nathalie Verloop

'Ik word door de kinderen het Appelmeisje genoemd', zegt de 19-jarige Bien. Gehuld in een roodkleurig appeljurkje gaat het wandelende snoepje met een ouderwetse fiets het festivalterrein rond. 'Mijn collega's en ik worden snoepjes genoemd, omdat we onderdeel uit maken van de snoepjeskraam', verklaart ze. En hoewel appels niet direct het predikaat snoep zullen krijgen, zijn ze voor menig jeugdig festivalganger toch een echte lekkernij.

'Kinderen kijken er altijd naar uit om mij te zien. Ze vinden het ook heel erg leuk om te helpen met het schillen van de appels'. Een vermakelijk taakje blijkt, want de ouderwetse appelfiets waarmee Bien het festival rondgaat, is voorzien van een net zo vintage appelschiller. In een vloeiende, draaiende beweging wordt de appel op sierlijke wijze ontdaan van de schil. 'Als de schil heel blijft, mag je altijd een wens doen', zegt Bien tegen een van haar klanten.

Bien is nu twee jaar appelmeisje, maar al vanaf kleins af aan snuift ze de Paradesfeer op. Een bijzonder festival waar bijzonder volk op afkomt, meent ze. 'Ik moet wel zeggen dat ik het festival als medewerker heel anders ervaar dan als bezoeker. Als medewerker maak je deel uit van een soort commune. Alles wat daarbuiten gebeurt, krijg je niet mee. Je bent echt alleen maar met het festival bezig. Dat maakt het leuk'.

Paradetips
Tussen het snijden van appels door pikt Bien zo nu en dan een leuke voorstelling mee, want 'die zijn gratis voor medewerkers'. Haar absolute favoriet van dit jaar is de voorstelling Perron van theatergroep Orkater. En lekker eten doe je volgens het appelmeisje bij Zijpe Stijl. 'Heerlijk, die zeevruchten. Alles komt ook uit Zeeland en dat is te proeven.'

null Beeld Nathalie Verloop
Beeld Nathalie Verloop
null Beeld Nathalie Verloop
Beeld Nathalie Verloop
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden