Live

Parade Ieder1 verliep vrolijk, zonder incidenten

Een stoet van mensen met verschillende etnische achtergronden trok zondag door Amsterdam om de diversiteit van Nederland te vieren. Ze eindigden bij het Museumplein om naar toespraken en muziek te luisteren.

Nasrdin Dchar tijdens zijn speech.Beeld anp

De manifestatie van Ieder1 is afgelopen. De politie meldt dat er enkele duizenden mensen aanwezig waren, de organisatie schat het aantal aanwezigen ruimer in, op tienduizend. De politie heeft geen incidenten te melden.

Hiermee wordt dit liveblog afgesloten. De manifestatie kan hier teruggekeken worden.

Uitgedoste aanwezigen.Beeld anp

Na afloop van de manifestatie zijn de aanwezigen gaan staan in een collectief cijfer 1, dat van boven gefotografeerd werd door een helikopter. Er zijn inmiddels een stuk minder mensen op de been omdat het af en toe wat regent. De Amsterdamse band Jungle By Night treedt op.

De politie houdt het aantal aanwezigen op een aantal duizend.

Mensen staan in de vorm van het cijfer 1.Beeld Laura Obdeijn

Koen Wijffelaars (32) en Aranea Felëus (33) uit Amsterdam liepen mee om een positief tegengeluid te laten zien. "Het geluid is vaak cynisch, positieve dingen mogen wel wat meer naar voren komen."

Koen Wijffelaars en Aranea Felëus.Beeld Laura Obdeijn

Nasrdin Dchar heeft zijn speech gehouden. Zijn hele toespraak kan teruggekeken worden via de livestream van Ieder1. Sef houdt nu een optreden.

De bedoeling is dat deelnemers aan het eind van de middag als een collectief het cijfer 1 vormen, dat vanuit een helikopter op beeld wordt vastgelegd.

Nasrdin Dchar tijdens zijn speech.Beeld anp

De organisatie van Ieder1 schat dat er zo'n tienduizend mensen aanwezig zijn op het Museumplein. Tijdens de tocht waren het er nog een paar honderd, maar voor de manifestatie zijn nog veel mensen aangesloten.

De organisatie schat dat er 10.000 mensen op het Museumplein zijn.Beeld anp

De manifestatie is geopend door Eric Corton. "Ik sta hier om dezelfde reden als jullie: omdat ik me ook zorgen maak hoe het gaat in ons land, en denk dat het beter kan. Als we allemaal naar de zijkant gaan staan, en naar elkaar gaan kijken, schreeuwen en spugen, dat dat het niet is. En dat verbroedering en samenzijn een lastige klus is, maar dat het te doen is als je met elkaar in gesprek gaat, en dat zeker niet vrijblijvend doet, zoals dit evenement verweten wordt."

Beeld anp

Het Museumplein loopt nu redelijk vol. Ter hoogte van het Van Goghmuseum staat het podium waar straks de manifestatie plaatsvindt. Er wordt nog gewacht op de laatste wandelaars, ondertussen wordt er muziek gemaakt.

Beeld Laura Obdeijn

De stoet is al bijna op het Museumplein aangekomen. Rond 16.30 uur is daar een manifestatie gepland met optredens van artiesten en acteurs, onder wie Kim Spierenburg, Sef en Nasrdin Dchar.

Beeld Laura Obdeijn

Het lijkt erop dat er tussen de Amstel en het Museumplein nog flink wat mensen zijn aangehaakt. Op de Albert Cuypmarkt is het een gezellige bedoening, met muziek en bijzondere attributen.

Op de Albert Cuypmarkt wordt stapvoets gelopen.Beeld Laura Obdeijn

Octo Roemthe (66) uit Haarlem loopt mee voor de onafhankelijkheid van West-Papoea. "Het wordt tijd dat Nederland de ooit gemaakte beloftes nakomt."

Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Door de stoet aan mensen meldt vervoersbedrijf GVB dat tram 12 is verstoord.

Dominique Angel (30) en Giacomo Galli (34) uit Amsterdam: "we willen ook dat onze kinderen straks opgroeien in een samenleving die ze accepteert. We moeten het toch met z'n allen doen, laten we het dan ook samen doen."

Beeld Het Parool

De parade met wandelaars verloopt vooralsnog heel rustig. Station Amstel is al bijna bereikt.

Broer en zus Joshua (22) en Elena (17) Albano zijn uit Utrecht en Doetinchem gekomen voor de parade. Joshua: "het is belangrijk na het negatieve een positieve stem te laten horen. Dat het land wél van iedereen kan zijn."

Beeld Het Parool

Walter van Ruitenbeek (50) in het midden: "alle verschillen maken ons sterker. We zijn allemaal bondgenoten en dat komt hier mooi bij elkaar." Naast hem Eric den Heijer (52) aan de linkerkant en rechts Lars Mokveld (54),

Beeld Het Parool

Sanne (34), Ewout (35) en Ezra (4) Leerdam uit Odijk: "we vinden het belangrijk dat in een land met veel nationaliteiten meer verdraagzaamheid is. Er is veel narigheid, dan is het mooi om aan zo'n initiatief deel te nemen."

Beeld Het Parool

Burgemeester Eberhard van der Laan en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) lopen mee in de manifestatie, net als minister Jet Bussemaker (OCW).

Om 16.30 uur start op het Museumplein een programma met optredens van onder anderen Sef en Kim Spierenburg.

Volgens de aanwezige verslaggever van Het Parool zijn 2000 mensen op de been.

De stoet met mensen is begonnen met de manifestatie. Via Amstel wordt er gelopen naar het Museumplein.

Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden