Paquay toch aan de slag in Oost

AMSTERDAM - Oost-Watergaafsmeer heeft toch een nieuwe coalitie met PvdA, Méérbelangen en de SP. Méérbelangen heeft met tegenzin zijn bezwaren tegen bestuurskandidaat Willem Paquay van de SP laten vallen.Dit hebben de onderhandelaars gisteren gemeld. Bas van Vliet, vicefractievoorzitter van Méérbelangen, stelt 'het experiment met de SP in een stadsdeelbestuur' met scepsis tegemoet te treden.

De lokale belangenpartij heeft vooral moeite met de persoon Paquay, die als 'hardliner' bekend staat en niet in het stadsdeel wil wonen.

Paquay komt in de plaats van Antoinette Tanja van GroenLinks, die vorig jaar in december na vele slepende conflicten binnen het bestuur aftrad. Sindsdien de breuk met GroenLinks zit het stadsdeel zonder compleet bestuur.

Tanja's portefeuille - Welzijn, Sport en Personeelszaken - zal Paquay op aandringen van Méérbelangen delen met Martin Verbeet (PvdA) en Sharona Ceha (Méérbelangen).

De SP ging daarmee akkoord omdat er nog maar twee jaar te besturen valt. ''Dan moet je geen al te grote mond opentrekken,'' aldus SP-onderhandelaar Laurens Ivens. ''Wij zullen laten zie dat we kunnen besturen.'' De doorbraak kwam nadat Hans Luiten, bestuurder voor de PvdA in Zaanstad, had bemiddeld en werd vergemakkelijkt door de dreiging dat achter de schermen enkele PvdA-leden informeel met SP'ers en GroenLinksers over een coalitie zonder Méérbelangen filosofeerden.

Aanvankelijk leefden ook bij de PvdA bezwaren tegen Paquay. Ook zij zag liever het gematigde SP-gemeenteraadslid Hans Bakker komen. Uiteindelijk legde Méérbelangen een blokkade omdat Paquay in Noord woont en niet wil verhuizen, en weinig ervaringen met het stadsdeel zou hebben.

Onderhandelaar Van Vliet van Méérbelangen stelt dan ook dat zijn fractie 'met weinig enthousiasme' Paquay laat aanschuiven. ''We hebben hem dit ook verteld. Onze reserves hebben we uiteindelijk opzij gezet omdat het stadsdeel anders te lang zonder bestuur kwam te zitten.''

Volgens Van Vliet is Méérbelangen ook akkoord gegaan met de SP-kandidaat omdat diens portefeuille is uitgekleed, en stadsdeelvoorzitter Verbeet de taak heeft het bestuur bij elkaar te houden. ''Verbeet moet de goede bestuurscultuur waarborgen.'' Verder was het voor Méérbelangen belangrijk dat Ceha minder kritisch tegenover Paquay staat. Van Vliet: ''Ze heeft gezegd dat ze denkt dat er wel met hem samen te werken valt.''

Fractieleider Frans Romkema heeft nog wel moeite met Paquay. Hij zegt dat hij vandaag pas in de fractievergadering een standpunt zal innemen. ''Ik heb mijn bezwaren nog steeds,'' aldus Romkema.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden