Column

Paps en mams zijn niet meer nodig. Vindt God dit wel goed?

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Ze kunnen embryo's maken van stamcellen. Een schitterende Nederlandse uitvinding.

Paps en mams zijn niet meer nodig. Zaadje en eitje kunnen binnenkort WW aanvragen. Je stopt namelijk gewoon wat muizenkeutels in een reageerbuis, vervolgens moet je goed schudden, je zegt abracadabra, en er floept een embryo op je bord.

Klaar voor gebruik.

Nu gebeurt het nog met die beesten die de kat binnenbrengt, maar van muis naar mens is maar een piepkleine stap. (Pun intended.)

Ik vroeg mij af: vindt God dit wel goed? (Of Allah? Ik denk heel divers als het goden betreft.)

Als we op embryo's medische experimenten mogen toepassen, kunnen alzheimer en kanker sneller genezen, maar de christelijke partijen hebben die experimenten verboden.

Hoe langer het lijden duurt, hoe liever ze God vinden, denk ik wel eens.

Ik heb me daar destijds al kwaad over gemaakt. (En prompt werd ik vergeleken met dokter Mengele.) Maar is het niet zeer onethisch de genezing van die ziektes te vertragen door niet toe te staan dat op embryo's medisch wordt geëxperimenteerd omdat God (of Allah dus) dan misschien wel eens boos zou kunnen worden?

Wanneer er straks wel geneesmiddelen zijn die al die vreselijke ziektes genezen, gaan de christenen en andere gelovigen die dan niet gebruiken?

Ik hoor dat nooit. Mijn dokter ook niet.

Is een embryo eigenlijk wel een embryo als er geen man en vrouw aan te pas zijn gekomen? Kan je dan nog wel volhouden dat het een mens is? Of heeft zo'n stamcelproduct opeens ook een ziel?

Zo'n stamcel vertelt de weten­schap ook iets over het begin van het leven, zegt men. Maar vertelt dat verhaal niet vooral dat er geen God was en is? (En ook dus geen Allah.)

Ach, men zal wel weer een gedachtespinsel bedenken waardoor het onderzoek gefrustreerd wordt.

Ondertussen ben ik onder de indruk van het stamcelonderzoek.

Straks ontwerpen we mensen. Daarna volkeren. We klonen als beesten. Wie weet staat in 2153 Shakespeare naast Einstein in de Rustenburgerstraat een broodje te eten. Welke kleur hebben Stamcellers dan? Wat voor geslacht? Wat voor moraal?

Ik vermoed dat ik er tegen die tijd niet meer ben, maar ik weet bijna zeker dat de ene Stamceller het oneens zal zijn met de andere Stamceller, en dat de Stamcelvolkeren tegen elkaar zullen strijden.

Ik denk dat ze heel erg op apen lijken.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden