Update

Papieren walvisschip in orde

ROTTERDAM - De papieren van het vrachtschip met walvisvlees in de haven van Rotterdam zijn in orde en het schip mag zijn tocht vervolgen. Dat heeft een woordvoerster van de politie laten weten na onderzoek van de zeehavenpolitie. Die heeft de papieren onderzocht naar aanleiding van een actie van Greenpeace.

De milieuorganisatie beweert dat de lading van het IJslandse schip Nyk Orion illegaal is. Greenpeace is vooralsnog niet van plan de actie af te blazen. Actievoerders ketenden zich vrijdagochtend vroeg vast aan de trossen van het vrachtschip dat volgens Greenpeace illegaal walvisvlees van dertien vinvissen vervoert van IJsland naar Japan. Ze eisen dat de autoriteiten het vlees in beslag nemen. De woordvoerster van de politie liet weten dat met de juiste vergunning vervoer van walvisvlees is toegestaan.

''De papieren mogen dan in orde zijn, het is te gek voor woorden dat Nederland dit faciliteert,'' aldus een woordvoerder van de actievoerders. Die stellen niet te vertrekken voordat het schip is gecontroleerd. ''We zullen niet toestaan dat het schip verder vaart'', aldus de zegsman. Greenpeace zou uit betrouwbare hoek een tip hebben gehad over de lading van het schip. De politie probeert de actievoerders die zich hebben vastgeketend door middel van gesprekken zo ver te krijgen dat ze hun actie staken.

Tot dusver heeft de politie naar eigen zeggen coulant gereageerd op de aanwezigheid van de activisten. ''We kwamen hun schip, de Argus, eerder vannacht al tegen in de haven'', stelde de zegsman. ''Ze weigerden toen te zeggen wat hun bestemming was, terwijl ze daar eigenlijk wel toe verplicht waren.'' Omdat Greenpeace ''toch een serieuze groepering is'', mochten ze van de politie doorvaren. (ANP)

Actievoeders van Greenpeace hbben zich vastgeketend aan een schip in de Rotterdamse haven om te voorkomen dat een lading walvisvlees de haven verlaat. Foto Greenpeace Beeld
Actievoeders van Greenpeace hbben zich vastgeketend aan een schip in de Rotterdamse haven om te voorkomen dat een lading walvisvlees de haven verlaat. Foto Greenpeace

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden