Papandreou zoekt kabinet: drie mogelijke uitkomsten

De Griekse premier George Papandreou (Pasok) heeft zaterdag het vertrouwen behouden van de meerderheid van de Griekse volksvertegenwoordiging. Dat vertrouwen is volgens waarnemers echter voorwaardelijk. Hij wordt gesteund omdat hij het veld zou ruimen en het parlement heeft hem kennelijk gezegd: ga in vrede, maar ga. Papandreou spreekt met deze opdracht met de partijen. Drie mogelijke uitkomsten:

ANP/Redactie
George Papandreou Beeld EPA
George PapandreouBeeld EPA

1) Solide overgangsregering
De onderhandelingen met de grootste oppositiepartij, Nieuwe Democratie (ND) van Antonis Samaras, slagen en ze vormen een solide overgangsregering onder Papandreous plaatsvervanger en partijgenoot Evangelos Venizelos, de huidige minister van Financiën. Dit zou de afgelopen week door Papandreou gestichte politieke brand blussen. Griekenland krijgt zijn noodlening, houdt zich aan de afspraken en bezuinigt verder en er volgen verkiezingen in januari.

Een groot probleem voor dit scenario is volgens waarnemers dat Samaras per se zelf premier wil worden. Mogelijk halen partijgenoten hem over om tot begin volgend jaar geduld te hebben.

2) Coalitie met kleinere oppositiepartijen
De gesprekken met ND mislukken en de voormannen van Pasok (Pan-Heleense Socialistische Beweging) wenden zich tot kleinere partijen voor een coalitie. Zo zijn dissidenten uit de ND en de rechtse, populistische Orthodoxe Volksvergadering (LA.O.S.) van Georgios Karatzaferis en ex-minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyannis met haar Democratische Alliantie, geïnteresseerd. Ook deze kleinere maar solide coalitie zou worden aangevoerd door Venizelos als premier en bezweert de huidige crisis.

3) Het mislukt
De onderhandelingen mislukken. Er komt geen coalitieregering zoals Papandreou dit weekeinde beloofde. Dit zou leiden tot een demissionair en stuurloos kabinet, dat enkel op de winkel past tot er nieuwe verkiezingen in januari komen. Dit scenario is volgens waarnemers desastreus voor de pogingen de Griekse schuldencrisis te beheersen en Griekenland binnen de eurozone te houden. Griekenland krijgt niet de tranche van de noodleningen waar het land zo om verlegen zit. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Griekse politici dit risico nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden