Update

Papandreou 'bereid te praten' over leidersrol

Premier George Papandreou is 'bereid te praten' over de vraag wie de nieuwe regering van Griekenland moet leiden. Dat zei hij vanavond in een speech in het parlement in Athene. Momenteel, zaterdagochtend plaatselijke tijd, wordt gestemd over het vertrouwen in het kabinet-Papandreou.

Premier George Papandreou. Beeld ap

De premier zei in zijn speech een brede coalitie te willen vormen om te voorkomen dat de noodsteun voor Griekenland ontspoort. Hij kwam met die uitspraak niet tegemoet aan de eis van oppositiepartijen dat hij expliciet zijn aftreden bekend moet maken.

Bronnen in Athene meldden tijdens het debat dat leiders van enkele kleinere partijen bereid zijn een coalitie onder leiding van minister van Financiën Evangelos Venizelos te steunen, op voorwaarde dat Papandreou in het openbaar verklaart dat hij opstapt. Aan dat verzoek kwam Papandreou echter niet tegemoet. Vervroegde verkiezingen zouden een ramp zijn voor het land, stelde hij. 'Nieuwe verkiezingen brengen de noodsteun die het land is toegezegd in gevaar. Als we geen akkoord bereiken komt er geen nieuwe tranche en lopen alle deals gevaar.'

Eerste partner voor Pasok
De voorzitster van de kleine centrumrechtse partij Bakoyanni is bereid mee te doen aan de vorming van een coalitie in Griekenland. Bakoyanni is de eerste partij die zich openlijk aandient als partner voor de socialistische regeringspartij Pasok.

'Onderlinge verschillen opzij zetten'

De premier waarschuwde dat Griekenland zonder regering in de komende weken al 5 miljard euro misloopt. 'En wie moet dat betalen? Dat zal de belastingbetaler zijn.' Papandreou riep de partijen daarom op hun onderlinge verschillen opzij te zetten in het belang van het land. 'We moeten de bladzijde omslaan en discussies over het verleden beëindigen. We moeten nu praten over samenwerking om de schuld te verlagen en de hulp veilig te stellen.'

Steun, op voorwaarde
In het parlement voerden meer dan veertig socialistische volksvertegenwoordigers het woord in het debat over het vertrouwen in de premier. De meesten spraken steun uit aan hun partijgenoot, op voorwaarde dat hij gaat werken aan een regering van nationale eenheid op brede basis.

De premier somde in zijn speech een lange lijst voorbeelden op van de politieke moed die hij naar eigen zeggen in zijn carrière heeft betoond. Daar rekende hij ook de omstreden oproep tot een referendum over de noodsteun toe. Die volksraadpleging zou volgens hem zeker een positief antwoord hebben opgeleverd. 'De steun is in het belang van het Griekse volk.'

Minister Financiën: Verder bezuinigen

Een nieuwe Griekse regering moet aan alle voorwaarden voor de aan Griekenland toegezegde noodhulp voldoen. Dat stelde de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos na de speech van de premier.

Een nieuwe regering moet volgens Venizelos de eerder voorgestelde bezuinigingsmaatregelen doorvoeren, de beloofde privatiseringen doorzetten en de bijdrage van de private sector aan de hulp veiligstellen. De nieuwe regering zou volgens hem tot eind februari moeten aanblijven.

'Internationale geloofwaardigheid terugwinnen'

'De brede coalitieregering moet de internationale geloofwaardigheid van Griekenland terugwinnen en moet de spoedige uitbetaling van 30 miljard euro voor de herkapitalisatie van de Griekse banken veiligstellen', stelde de minister. Over de samenstelling van de nieuwe regering moet volgens Venizelos nog worden gepraat.

Het parlement tijdens de speech van de premier. Beeld ap
De speech van de minister-president. Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden