Pannenkoekenboot moet weg, maar nieuwe plek is er niet

Het succes van de NDSM-werf vormt een bedreiging voor de Pannenkoekenboot. Het schip heeft binnenkort geen ligplaats meer en een nieuwe is er nog niet.

null Beeld De Pannenkoekenboot
Beeld De Pannenkoekenboot

Dat vertelt exploitant Jaap Dijkstra van de bij gezinnen zeer populaire attractie. Al tien jaar ligt de Pannenkoekenboot aan de Ms. van Riemsdijkweg langs een kade van de NDSM-werf.

Maar de huur van het waterperceel is door de gemeente opgezegd, omdat de aanlandingspontons voor de naast­gelegen GVB-veren verlengd moeten worden, in de richting van de Pannenkoekenboot. Daardoor kan het schip binnenkort op die plek niet meer aan- en afmeren.

Bruisend
Dijkstra heeft het gebied de afgelopen tien jaar zien veranderen van een verlaten uithoek van de stad naar het bruisende werk- en recrea­tiegebied dat de NDSM-werf nu is.

"Daar ben ik ook helemaal niet rouwig om, wij hebben eraan bijgedragen en het is fantastisch om te zien hoe de boel hier tot leven is gekomen," zegt de pannenkoekenbakker.

"We zijn nu al een tijd met de gemeente in gesprek, maar er staat nog niks op papier en de tijd gaat dringen, want eind september moeten we ons perceel verlaten hebben."

Stadgenoten
De Pannenkoekenboot vaart heen en weer over het IJ, terwijl de passagiers genieten van zo veel pannenkoeken als ze op kunnen tijdens de duur van de tocht. Het record staat op 15 pannenkoeken. Jaarlijks maken bijna 40.000 mensen gebruik van de ­attractie, volgens Dijkstra bijna ­alleen maar stadgenoten.

Woensdag spreekt Dijkstra de gemeenteraad toe om hen te overtuigen van de waarde van de boot. Hij hoopt op een nieuw plekje in het NDSM-gebied of nabij. "Het maakt niet uit waar ze ons neerleggen, als de bezoekers maar veilig kunnen op- en afstappen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden