Plus

'Pannenkoek' zet toon in hoger beroep Staatsliedenbuurt

Het duo dat levenslang kreeg voor de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt eind 2012, zat woensdag tijdens het hoger beroep in de bunker meters van het belangrijkste doelwit van toen, Benaouf A.. Zelden knetterde een getuigenverhoor zoals dit.

Paul Vugts
Benaouf A. in de rechtbank. Beeld ANP
Benaouf A. in de rechtbank.Beeld ANP

In de Amsterdamse onderwereld zijn de laatste jaren vele jonge criminelen vermoord, maar als blikken konden doden - of als in de zwaarbeveiligde bunker geen parketpolitie had gezeten - waren daar woensdagochtend meer slachtoffers bij gekomen.

In het hoger beroep over die cruciale wildwestschietpartij op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt werd Benaouf A. voor het eerst verhoord in het bijzijn van verdachten Anouar B. en Adil A. (en pers en publiek).

In de linkerhoek, bezien vanuit het gerechtshof: de door de rechtbank tot levenslang veroordeelde 'schutters'. In de rechterhoek: Benaouf A., die die nacht ternauwernood ontsnapt was aan de kogelregen, terwijl zijn twee metgezellen met extreem grof geweld werden geliquideerd.

Onthoofding
In de aanloop naar het verhoor van Benaouf A., die als sleutelgetuige zeer belastende verklaringen tegen het verdachte duo heeft afgelegd, was de spanning hoog opgelopen.

Anouar B. zou een medegevangene hebben gezegd dat hij Benaouf A.'s familie wat zou laten aandoen als die zijn beschuldigingen nog eens zou herhalen.

Dat kwam A. ter ore. Die zei in april tegen de politie dat hij in dat geval B.'s familie zou 'laten uitroeien' op een wijze waarbij de onthoofding van Nabil Amzieb 'zou verbleken'.

Toen Benaouf A. dat dreigement bij aanvang van het verhoor nog eens herhaalde en Anouar B. en hij elkaar over en weer hadden uitgemaakt voor 'pannenkoek', was de toon gezet. Het was pas een begin.

Anouar B. hield de getuige voor dat die in een eerder verhoor had gezegd dat hij B. in een waterpijpcafé in de Van Woustraat had gezien terwijl die vierde dat hij na een lange celstraf uit de gevangenis was gekomen.

"Ik kóm nooit in een shishacafé!" riep Anouar B. "En ik héb geen lange gevangenisstraf uitgezeten! Hij liégt!"

Benaouf A., met gezwollen spieren onder zijn rood-zwarte trainingspak: "Ik heb hem gezien, hij had een matje toentertijd. Ik kwam elke dag in die tent en ineens zat hij daar met vrienden die ik ook ken. Iemand zei: 'Dat is Popeye' (B.'s bijnaam)."

Anouar B.: "Ik heb nooit een matje gehad en waarom zou iemand zeggen 'Dat is Popeye?!' Ik ben Holleeder niet!"

Benaouf A. tot het hof: "Hij is ook een bekende jongen op straat."

Anouar B.: "Waarom?"

Benaouf A.: "Omdat ie mensen overhoop schiet!"

Adil A. wilde op zijn beurt weten waarom Benaouf A. had gezegd dat hij tot de groep van Anouar B. hoort. "Ik heb níets met Popeye."

Benaouf A.: "Jazéker. Zij waren vaak samen."

Verjaardagsfeestje
Adil A. memoreerde dat Benaouf A. en hij kort voor de schietpartij samen op een verjaardagsfeestje waren van een crimineel. "Is het dan niet vreemd dat hij heelhuids thuiskwam als ik hem dood wilde hebben?"

Benaouf A.: "Half crimineel Amsterdam was daar. Ik zag je niet en hoorde pas later dat je daar geweest was. Waarom niets gebeurd is daar? Omdat je alleen was en niet durfde."

Adil A.: "Als ik tot die groep behoorde die jou wilde hebben, zou ik toch personen hebben ingelicht?" Benaouf A., tot het hof: "Hij weet heel goed dat het zelfmoord zou zijn geweest als hij toen was gekomen. Hij weet goed dat ik niet met lege handen (ongewapend) naar zo'n feest ga waar iedereen is en hij wist ook met wie ik was."

Wie dat was, bleef een raadsel. Na nog wat kwesties, de hamvraag. Adil A.: "Denk je oprécht dat ik bij die aanslagen was?" Benaouf A.: "Ja, ik weet het zeker!"

Het hoger beroep gaat pas veel later door.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden