Paniek als ideologie

Wat is er met Diederik Samsom van de PvdA aan de hand? Ik kom er niet achter. Nu heeft hij in Elsevier gezegd dat hij heel graag premier wil worden en dat hij de SP als mogelijke partner ziet.

Ik denk dat men zich in het politbureau van de SP heeft rotgelachen! Die Diederik! Denkt dat hij premier wordt! En dan wil hij er ons wel bij hebben! 'Hé Didi Somsom, wat dacht je ervan als Emile Roemer premier wordt? En jij een beetje gaat staatssecretarissen? Miljeu of zo?'

Zo'n interview in Elsevier, waarin Samsom voor de zoveelste keer blijk gaf van zijn geaffecteerde morele superioriteit ten opzichte van de SP ('Jullie zijn de echte socialisten, maar wij zijn de goede socialisten'), kan de PvdA geen goed doen.

Maar terwijl je dan met de SP flirt en je handje op het kontje van Roemer legt - mag allemaal - zit Ronald Plasterk zich ondertussen in de Kamer als een breedbekkikker ongelooflijk op te blazen tegen diezelfde SP. Hij laat woorden vallen als onverantwoordelijk en dom.

Plasterk ziet Europa namelijk als één groot ponypark Slagharen, waar het heerlijk toeven is, terwijl Ewout Irrgang van de SP iedereen op dat moment duidelijk maakt dat zo'n pony in Slagharen meteen door zijn hoeven zakt als je erop gaat zitten.

Waar Samsom aan een zogenaamd leuk links tentenkamp bouwt, zit Plasterk de haringen uit de grond te trekken. Paniek als ideologie. De PvdA hobbelt constant achter een ballon aan, die ze voor een heuse voetbal of de zomerzon aanziet.

Samsom had het in Elsevier ook over het afromen van 'dood geld'. Als uw ouders zijn gestorven, mag u niets erven. Dat zal Samsom van u afpakken. Is moeder overleden en heeft zij een spaarbankboekje achtergelaten voor de kinderen? Dat spaarbankboekje komt de Samsompolitie dan halen, want dat is 'eerlijker'. Heeft moeder ook een centje achtergelaten voor de kleinkinderen? Ook dat centje is voor de Samsompolitie, want iets nalaten aan kinderen en kleinkinderen is misdadig als je het ook aan de staat kunt nalaten.

Samsom lijkt de weg kwijt te zijn. Althans, hij zit wel op de goede weg, maar die leidt naar Moskou 1939. Plasterk volgt hem als Beria en Roemer speelt in deze klucht de rol van Trotski.

Samsom komt dat dode geld van uw ouders afpakken.

 
Plasterk ziet Europa namelijk als één groot ponypark Slagharen, waar het heerlijk toeven is.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden