Plus

Pandjesbaas verhuurt aan Polen in plaats van studenten

Nieuw-West wilde studenten in het oude ROC-gebouw op het Koningin Wilhelminaplein, maar pandjesbaas Marcel van Hooijdonk verhuurt het gebouw vooral aan Oost-Europese arbeiders.

Maarten van Dun
Het ROC-gebouw waar vooral Oost-Europeanen wonen Beeld Elmer van der Marel
Het ROC-gebouw waar vooral Oost-Europeanen wonenBeeld Elmer van der Marel

Er zitten bloedvlekken op het briefje dat aan de muur hangt in het voormalig ROC-gebouw vlakbij Station Lelylaan. Onder het bloed zijn de naam en het nummer te lezen van ene Maikel, de contactpersoon voor alle Poolse bewoners. Dit weekend brak in het gebouw een hevige vechtpartij uit, waarbij zeker één bewoner gewond per ambulance werd afgevoerd.

Het is een voorlopig dieptepunt voor de bewoners van het troosteloze gebouw, waar honderden Oost-Europese arbeiders in kleine kamertjes wonen, vaak met meerdere personen. Er is net ruimte voor bedden en een kast, de douche en de keuken worden gedeeld. In de lange gangen hangt een penetrante lucht.

Imrich (57), een heftruckchauffeur uit Slowakije, huurt al sinds juli een kamer. Hij vertelt over het vele ongedierte: "Elke keer als je een deur opendoet, schieten de muizen alle kanten op. Ze zitten overal, in de toilet en in de keuken." Hij heeft ook 'grote ratten' gezien, die in de plafonds rondkruipen. "Veel bewoners leggen een deken tegen de deuren om te voorkomen dat de beesten via de kieren de kamers in komen." Imrich betaalt driehonderd euro per maand.

Onaangenaam verrast
Het was stadsdeel Nieuw-West dat onbedoeld de deur wagenwijd openzette voor dit soort bewoning. In december 2014 besloot het stadsdeel een vergunning af te geven om het leegstaande ROC-gebouw om te vormen tot studentenhuisvesting. Vol goede moed werd bedacht dat 'de instroom van jongeren kon worden opgevangen' en dat met de 154 woningen werd bijgedragen aan 'de grote vraag naar studentenhuisvesting' in Amsterdam.

Twee jaar later is daarvan weinig terechtgekomen: alleen op de bovenste twee verdiepingen wonen nog studenten. In de rest van de kamers slapen Oost-Europese arbeiders.

Het ROC-gebouw waar vooral Oost-Europeanen wonen Beeld Elmer van der Marel
Het ROC-gebouw waar vooral Oost-Europeanen wonenBeeld Elmer van der Marel

Het stadsdeel is onaangenaam verrast, maar kan weinig doen. De Raad van State besloot in vergelijkbare gevallen dat het niet mogelijk is om doelgroepen uit te sluiten van bewoning. Als de overheid bepaalt dat in een gebouw mag worden gewoond, dan mag de overheid niet besluiten dat alleen bepaalde groepen daar mogen wonen. Het label 'studentenhuisvesting' op de vergunning is dus feitelijk niets waard.

'Huisjesmelker van het Jaar'
Dus verdient de zeer omstreden pandjesbaas Marcel van Hooijdonk (46) uit Breda grof geld. Hij staat al jaren bekend als huisjesmelker. In Deurne en Breda kwam hij dit jaar niet door Bibob-screeningen. Zo'n Bibob-toets wordt door gemeenten ingezet om fout geld te weren en bijvoorbeeld te voorkomen dat zwart geld wordt witgewassen.

Van Hooijdonk heeft tal van conflicten met gemeenten. In Utrecht, Zeist en Nieuwegein verbouwde hij panden tot grootschalige wooncomplexen voor met name studenten en jongeren, maar niet zelden zijn de bewoners uiteindelijk Oost-Europeanen. Hij zou stelselmatig te veel huur vragen, panden niet onderhouden en brandveiligheidsregels aan zijn laars lappen.

Hij werd al eens veroordeeld voor het intimideren van huurders en de jongerenafdeling van de SP riep Van Hooijdonk vorig jaar uit tot 'Huisjesmelker van het Jaar.'

Studenten ontevreden
Ook in Amsterdam is de pandjesbaas geen onbekende. In 2014 verbouwde hij een oud kantoorpand in Westpoort tot 'longstay hotel.' Al bij de eerste controle ging het dicht, omdat het niet voldeed aan de brandveiligheidseisen. De zestig bewoners stonden zonder waarschuwing op straat en moesten overnachten in een hostel.

Van Hooijdonk huurt het ROC-gebouw aan het Koningin Wilhelminaplein van het beursgenoteerde vastgoedfonds NSI. "Wij willen dat het deugdelijk wordt geëxploiteerd, maar daarmee hebben wij geen directe bemoeienis. Wij hebben onze bezorgdheid uitgesproken naar de huurder," zegt NSI in een reactie. "De contracten zijn in 2013 getekend. De reputatie van de huurder was toen niet zoals die nu uit een Googlezoekopdracht naar voren komt."

Intussen zijn ook de overgebleven studenten in het pand zeer ontevreden. Ze betalen per persoon zo'n vijfhonderd euro voor een kamertje met gedeelde keuken en badkamer. Er is veel achterstallig onderhoud.
Ze voelen zich bovendien niet veilig door de snel wisselende bewoners op de verdiepingen onder hen. Studente Nanja van Essen: "In het weekend drinken ze de hele dag en dat is soms intimiderend. Het is niet fijn om nagefloten te worden in het trappenhuis."

Een oplossing ligt voorlopig niet in het verschiet. Achmed Baâdoud, stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West, erkent dat de mogelijkheden om in te grijpen beperkt zijn. "Ik ga binnenkort in gesprek met de eigenaar en de verhuurder. We willen in Nieuw-West graag pionieren, maar dan moeten mensen zich wel aan de afspraken houden." Baâdoud laat onderzoeken hoe Nieuw-West handhavend kan optreden. "Deze situatie is onwenselijk."

'Niet in strijd met vergunning'

Verhuurder Marcel van Hooijdonk wil niet zelf aan de telefoon komen. Zijn woordvoerder reageert: "De stellingname dat het kantoorpand alleen maar is getransformeerd tot woningen om geld te verdienen, vind ik wel de strengste stellingname. We hebben het beste met onze huurders en het pand voor. De situatie verdient niet de schoonheidsprijs, maar we hebben maatregelen genomen: meer schoonmakers, camerabewaking en meer controle op brandveiligheid. We willen de teugels een beetje aantrekken.

"Het stadsdeel kan liever andere bewoners hebben, maar wat wij doen is niet in strijd met de vergunning. Arbeidsmigranten zijn misschien wel net zo'n zwakke groep als studenten. Zij zijn van toegevoegde waarde voor de Nederlandse samenleving, vandaar dat wij hebben gekozen om diversiteit aan te brengen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden