Pandjebaas Van Haga mag VVD-Kamerlid blijven

De in opspraak geraakte VVD'er Wybren van Haga blijft aan als Tweede Kamerlid. Daarmee behouden de regeringspartijen hun krappe meerderheid van 76 zetels in het parlement.

Tobias den Hartog en Michiel Couzy
Wybren van Haga (VVD). Beeld anp
Wybren van Haga (VVD).Beeld anp

De VVD'er verhuurde als pandjeseigenaar woningen waarin te veel huurders zaten zonder vergunning, zo onthulde Het Parool vorig jaar.

Van Haga erkende destijds dat in zeven of acht panden teveel huurders zaten zonder dat hij daarvoor een vergunning had. Zo'n vergunning is verplicht volgens de regels van de gemeente Amsterdam.

"Ik probeer het zo goed mogelijk op te lossen," zei hij in deze krant. Zijn verweer: de regels voor verhuurders veranderden zo snel dat hij die niet kon bijbenen. Waarbij hij erkende dat 'in zeven of acht' van zijn tientallen woningen te veel huurders zaten.

Voldoen aan de regels
Volgens de integriteitscommissie is desondanks van geen enkele fout sprake. Uit niets is 'van overtredingen of ernstig verwijtbaar handelen gebleken', rapporteert ze. De commissie merkt bovendien op dat Van Haga 'veel in het werk heeft gesteld' om te voldoen aan de regels. En dat hij daarmee binnen de 'vuistregels integriteit' van de partij is gebleven.

De commissie, die drie maanden uittrok voor het onderzoek, baseert zich op één gesprek met Van Haga en deed geen navraag bij de gemeente Amsterdam, die duidelijk een andere kijk heeft op de gang van zaken: Van Haga had ook voor de invoering van de nieuwe regels al een vergunning nodig voor verhuur aan meer personen.

Van Haga erkent dat hij - gegeven zijn voorbeeldfunctie als kamerlid - eerder had moeten voldoen aan die nieuwe regels.

Bemoeien
Volgens de commissie is de VVD'er - ex-commando, vastgoedmiljonair - te lang en te veel betrokken gebleven bij zijn vastgoed. Hij probeerde het weliswaar op afstand te zetten toen hij verkozen werd in de Tweede Kamer, maar bleef zich er mee bemoeien en hield zijn positie als adviseur. Terwijl hij deed voorkomen niets meer met de bedrijfsvoering van doen te hebben.

Dat gaat de VVD wél te ver. "Een politicus dient weg te blijven van zulke schijnconstructies,'' schrijft de commissie. Van Haga liet daarop donderdag weten dat hij alle banden doorsnijdt.

De kous af
Hij ziet vanaf nu af van 'bemoeienis' van zijn bedrijven en de verhuur van panden die hij privé bezit. Daarmee is voor fractieleider Klaas Dijkhoff de kous af en kan Van Haga aanblijven. Alle ophef - immers de zoveelste VVD'er met een integriteitskwestie - neemt hij voor lief.

De andere coalitiepartijen zullen het nieuws met enige opluchting aanhoren. Was Van Haga weggestuurd, dan had hij zijn Kamerzetel kunnen behouden en was de meerderheid van Rutte III in gevaar gekomen. Nu is die dreiging geweken.

Lees ook: Affaire-Van Haga stelt VVD-commissie voor lastige taak

Grote spelers

VVD-Kamerlid Wybren van Haga is volgens ingewijden druk bezig om in Amsterdam de situatie van huurders in zijn woningen te legaliseren. Op dit moment is hij door een wetswijziging nog in een aantal woningen in overtreding, omdat die op naam van meerdere huurders staan.

Vanwege diezelfde kwestie loopt een onderzoek van de gemeente naar het woningbezit van prins Bernhard van Oranje-Nassau, die privé en via bedrijven 590 woningen, kantoren en winkels in bezit, waarvan 349 in Amsterdam.

Zie ook: Dit zijn de grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt, 'Zakenprins' Bernhard: een grote belegger van koninklijken bloede en Huurders Bernhardpanden: 'In angst dat je je huis uit moet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden