Panda's aangekomen op Schiphol

De Chinese reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya zijn woensdagavond geland op Schiphol.

Wu Wen en Xing Ya werden woensdagavond kort aan een grote groep journalisten getoond Beeld anp
Wu Wen en Xing Ya werden woensdagavond kort aan een grote groep journalisten getoondBeeld anp

Het KLM-toestel met de bijzondere passagiers landde rond 19:30 uur, ongeveer een half uur later dan eigenlijk de bedoeling was. Het vliegtuig, met daarop twee afbeeldingen van de beren, werd feestelijk onthaald door de hulpdiensten op de luchthaven.

De panda's worden woensdagavond opgewacht door zo'n 120 verslaggevers. Nadat de dierenarts ze kortstondig onderzocht, werd de kooi met de panda's zo'n tien minuten getoond aan het publiek. De NOS bood via Facebook een livestream, die vaagjes deed denken aan de intocht van Sinterklaas.

Quarantaine
Die tien minuten waarin de panda's te zien waren, is een unieke kans: na aankomst in Ouwehands Dierenpark in Rhenen gaan de beesten een maand in quarantaine, alvorens voor het eerst aan het publiek getoond te worden. Op weg naar de dierentuin krijgen de panda's een escorte van de Koninklijke Marechaussee.

De beren vertrokken woensdagochtend vanuit Chengdu. Aan boord van de KLM-vlucht KL0892, waar voornamelijk menselijke passagiers op zaten, hadden de panda's een plek achter in het toestel in twee speciaal gemaakte boxen. Hun Chinese verzorger reisde met ze mee.

De jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, PINK!, deed woensdag een oproep aan de regering en Nederlandse dierentuinen en bedrijven in de toekomst geen levende wezens meer in te zetten om diplomatieke en handelsrelaties te versterken. Ze pleit ervoor de dieren in hun natuurlijke leefomgeving te houden.

Ouwehands Dierenpark krijgt de beren in bruikleen, hetgeen betekent dat de dierentuin jaarlijks een miljoen euro betaalt aan China. Dat geld wordt geïnvesteerd in bescherming en onderzoek van de panda's in hun natuurlijke leefomgeving. Om het geld hiertoe op te brengen, worden de toegansprijzen voor Ouwehands waarschijnlijk iets verhoogd.

Lees ook: Als er bamboe is, vinden de panda's alles wel best

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden