Pand verkocht: kinderdagverblijf het Elfenbankje moet sluiten

Kinderdagverblijf het Elfenbankje moet sluiten. Het pand waar de crèche in zit wordt verkocht, en een vervangende ruimte is onvindbaar in een stad met hoge huren en weinig ruimte.

Het Elfenbankje is sinds 29 jaar een klein zelfstandig kinderdagverblijf aan de Nieuwe Herengracht. Beeld Google Streetview
Het Elfenbankje is sinds 29 jaar een klein zelfstandig kinderdagverblijf aan de Nieuwe Herengracht.Beeld Google Streetview

Het Elfenbankje is sinds 29 jaar een klein zelfstandig kinderdagverblijf aan de Nieuwe Herengracht. Per dag wordt één groep van zestien kinderen van 3 maanden tot 4 jaar opgevangen. 1 april sluit de crèche omdat het monumentale pand waar het kinderdagverblijf in het souterrain huist, wordt verkocht.

Het is een bittere pil voor oprichters Swanhilde Borgman en Anneke Feddema. Van de rechter hadden ze wel 2,5 jaar uitstel van vertrek gekregen, maar dit voorjaar moeten ze eraan geloven. Zeker dertig kinderen en hun ouders moeten een andere opvang vinden. Twee medewerkers en de oprichters raken hun baan kwijt.

Borgman en Feddema hebben naar eigen zeggen alles geprobeerd om een nieuw onderkomen te vinden.

"De stadsloods, Stadsherstel, makelaars, schoolbesturen, de gemeente, het stadsdeel, het Sarphatihuis en zelfs Artis hebben we gevraagd mee te denken en te helpen," zegt Borgman.

Kerkgenootschap
Een brief aan burgemeester Femke Halsema werd niet beantwoord, en makelaars vonden de opdracht te moeilijk. Want vind maar eens 120 vierkante meter die voldoet aan de veiligheidseisen en 70 vierkante meter tuin niet te ver van de Plantagebuurt voor een bedrag dat een klein kinderdagverblijf kan opbrengen.

Ook het kerkgenootschap dat het gebouw in bezit heeft, was onvermurwbaar. Gemeente Gods Amsterdam wil het hele pand zonder huurders verkopen.

Daarom werd een voorstel van een ouder die voorheen zijn kinderen op de crèche had en als vastgoedinvesteerder bereid was het pand met het Elfenbankje erin te kopen, ook afgewezen.

Eerste levensbehoefte
Voor Vanessa Jorissen is de sluiting een kleine ramp. Haar twee dochters moeten naar een ander kinderdagverblijf, terwijl ze juist blij is met het Elfenbankje.

"We hebben bewust gekozen voor een kleinschalige opvang, waarvan er nog slechts weinig zijn. Voor ouders is een goede crèche een eerste levensbehoefte. Het is zo jammer dat de eigenaar van het pand voor het grote geld gaat."

Borgman hoopt dat de gemeente alsnog meedenkt over een oplossing. "Nu wordt het pand met dikke winst verkocht, maar zijn ouders de dupe. We hebben maar een klein plekje nodig in de stad, dat is toch wel ergens?"

De Gemeente Gods Amsterdam was niet bereikbaar voor commentaar.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden