Pand Van Breestraat op inzakken door graafwerk

Een groot schrikmoment voor de bewoners van een pand aan de Van Breestraat: een kelder die onder het pand wordt gegraven zorgt voor verzakkingsgevaar.

Jelle de Ru
De Van Breestraat in het Museumkwartier. Beeld -
De Van Breestraat in het Museumkwartier.Beeld -

Bezorgde buurtbewoners hebben politie en brandweer ingeschakeld nadat bouwvakkers constateerden dat de fundering minder goed was dan verwacht. Na komst van de hulpdiensten moesten bewoners tijdelijk hun huis verlaten.

Cris Toala Olivares woont op een van de etages en is enorm geschrokken: "Ik ben maar even met mijn dochtertje een stukje gaan lopen. Ik voel mij er niet gerust over. Met de opbouw bovenop het pand zat er ook een scheur in het plafond. Deze huizen zijn uit 1910 en zijn hier niet voor gemaakt."

In de Van Breestraat, de op twee na duurste straat van Amsterdam is, wordt druk bijgebouwd. Bovenop de oude huizen komen extra verdiepingen en daar onder worden kelders gegraven. De buurvrouw van het ontruimende huis op nummer 115 maakt zich zorgen. "Ik heb scheuren in mijn muur en mijn deur gaat niet meer dicht, dit kan niet goed zijn."

Volgens de bouwvakkers is er niets aan de hand. "We hebben 35 kelders gebouwd in de straat, dat wij hier bouwen is juist goed. We knappen meteen de fundering op. We waren enkel aan het overleggen hoe we het gingen aanpakken, als het echt onveilig was, hadden wij hier niet doorgewerkt."

Nadat de hulpdiensten waren vertrokken, meldde een inspecteur van de gemeente zich. "Je kan er nog veilig wonen, meer mag ik er niet over zeggen."

De bewoners kunnen inmiddels gewoon weer hun huis in.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden