Pand met glazen gevel onthuld in P.C. Hooftstraat

Architectenbureau MVRDV heeft dinsdag in de P.C. Hooftstraat een vrijwel volledig glazen voorgevel onthuld. Een gevel met alléén maar glazen bakstenen vond stadsdeel Zuid te ver gaan.

Pand aan de P.C. Hooftstraat met een vrijwel volledig glazen voorgevel Beeld Pim Brasser
Pand aan de P.C. Hooftstraat met een vrijwel volledig glazen voorgevelBeeld Pim Brasser

MVRDV wilde iets ontwerpen dat past bij de P.C. Hooftstraat, zegt architect Winy Maas.

"Voorheen waren hier woonhuizen. Toen er winkels kwamen is vaak de onderpui gesloopt en vervangen door zoveel mogelijk glas." Een volledig glazen gevel ontwerpen lag voor Maas dus voor de hand.

Glas is standaard geworden bij de 'flagshipstores', die in opkomst zijn in Amsterdam. Het gaat in deze winkels meer om de presentatie van merk en product dan om de verkoop. "Veel glas zorgt dat de klant de winkel en de producten zo goed mogelijk kan zien," zegt Maas.

Doorzichtig
De gevel heeft glazen kozijnen, glazen deurklinken, doorzichtig cement, en natuurlijk glazen stenen. Waar vind je die? Bij specialisten in Venetië die glazen stenen gieten en testen. De stenen moesten net zo stevig zijn als bakstenen. Alleen de boog boven de deur weegt al honderd kilo.

Na het testen werden de stenen gepolijst, om te kunnen lijmen. Maas: "Als de tandarts een kroon op je tand lijmt, blijft die wel een tijdje zitten. Zulke lijm hebben wij ook gebruikt." En dus werd een team orthodontisten ingehuurd om te lijmen met uv-straling. "Elke steen kostte een uur werk."

De gemeente was meteen enthousiast over het plan. "Daar kenden ze onze glazen boerderij in Schijndel," zegt Maas. Stadsdeel Zuid was terughoudender. "In de bouwvergunning staat duidelijk dat er bakstenen gebruikt moeten worden," zegt Maas.

Compromis
Glazen bakstenen dan? Maas: "Een bijvoeglijk naamwoord toevoegen mocht eigenlijk niet." Uiteindelijk zijn stadsdeel en architect tot een compromis gekomen: 20 procent van de gevel, aan de bovenkant, is baksteen gebleven.

Dat brengt een praktisch probleem met zich mee: hoe lijm je baksteen aan glas? "De bakstenen hebben een glazen hart," zegt Maas.

De overgang tussen baksteen en glas was het meest ingewikkelde aan het project. "We zouden de bakstenen met glazen stenen kunnen vervangen, als het stadsdeel ooit van mening verandert." Maas wil niet verklappen hoe.

Nog één ander detail is niet van glas: de deur bevat een stalen beveiligingsstrook. Maas: "Dat geeft ook de limiet aan van glas."

Chanel is komend anderhalf jaar de huurder. Daarna wordt het pand aan een ander merk verhuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden