Panama heeft een probleem

AMSTERDAM - De discotheekvergunning voor club Panama hangt aan een zijden draadje. De deelraad van Zeeburg is gevoelig voor de bezwaren van buurtbewoners, die de nachtelijke overlast zat zijn.Het stadsdeel wil Panama wel behouden, maar dan moeten meer maatregelen worden getroffen om de overlast tegen te gaan.

Nog deze maand verdwijnt de taxistandplaats voor de ingang aan de Oostelijke Handelskade; de taxi's moeten wachten aan de andere kant van het gebouw, langs de Piet Heinkade, waar niemand woont.

Stadsdeelpolitici en de directie gaan praten voordat de deelraad 23 januari beslist. ''Het gaat vooral om het tegengaan van overlast,'' zegt PvdA-fractievoorzitter Herbert de Bruijne. ''Hoe de taxi's en particuliere auto's bewegen.'' Panama is juist in trek vanwege zijn bereikbaarheid per auto.

''Wij doen daar al heel veel aan,'' zegt Gonnie Spijkstra van Panama, ''met parkeerwachters die de auto's naar de parkeergarage leiden en beveiligingsmedewerkers die de mensen stil proberen te houden.''

Buurtbewoners klagen echter over nachtelijke herrie, rondrijdende taxi's, her en der geparkeerde auto's, wildplassers en gedumpt afval.

De Bruijne denkt dat strikte voorwaarden moeten worden gesteld aan een vergunning. De parkeerwachters zouden de Oostelijke Handelskade op clubavonden voorbij de parkeergarage kunnen afsluiten. Panama zou zelfs zijn ingang naar de andere zijde kunnen verleggen, de stille kant aan de Piet Heinkade.

De clubavonden in Panama, die in het weekeinde tot vier uur in de nacht duren, werden tot nu toe gedoogd. De uitgaansgelegenheid is in 2001 geopend met een beperktere bestemming, als restaurant/café annex theater/nachtclub voor een wat ouder publiek dan de gebruikelijke discobezoekers. Dat liep echter niet naar wens. In 2004 nam René Vidal, bekend van de Mazzo, met twee kompanen Panama over. Hij maakte er een hotspot voor de danceliefhebber van, vorig jaar nummer 36 op de lijst van beste clubs ter wereld. Dáárvoor had Panama echter geen exploitatievergunning.<

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden