Pamflet in Oost tegen film Wilders

AMSTERDAM - De radicaal-islamitische organisatie Hizb ut Tahrir verspreidt in de Indische buurt in Amsterdam pamfletten waarin moslims worden opgeroepen zich te verzetten tegen een film waarin 'de Edele Koran wordt bespot en vernederd'.Zijn naam wordt in het vlugschrift niet genoemd, maar bekend is dat Kamerlid Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid eind januari een film wil vertonen 'over de misstanden in de Koran'. Volgens de opstellers, 'de jongeren van Hizb ut Tahrir in Nederland', is het verdedigen van 'de Edele Koran een islamitische plicht'.

De AIVD omschreef Hizb ut Tahrir (HUT) als een 'internationale radicaal-islamitische beweging die streeft naar een hernieuwde vestiging van een islamitische staat'. Het kabinet meldde in 2005 dat de organisatie een gevaar kan vormen voor de democratische rechtsorde.

In augustus dit jaar hield HUT in Jakarta de Internationale Kalifaat Conferentie. Ten overstaan van 90.000 mensen werd opgeroepen tot de stichting van het kalifaat, één islamitisch rijk waarin alle moslims op aarde verenigd zijn. HUT, dat zegt geweld af te wijzen, ontmoet veel tegenstand. In veel islamitische landen en enkele Europese landen zoals Duitsland, is HUT verboden.

In het pamflet, dat ook in enkele wijken van steden elders in het land is verspreid, staat: 'Het stilzwijgen wanneer uw Koran vernederd wordt kan door sommige mensen begrepen worden als een teken van acceptatie of een teken van zwakheid, ten gevolge waarvan hun haat voor en hun bespotting van uw religie zullen stijgen. Maar wij weten dat u nooit en te nimmer zult toelaten dat uw religie vernederd wordt! Dat is waarom wij u vragen om deze moenkar (kwaad) terecht te wijzen en niet stil te zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden